2024. április 19., péntek

Fizessen a környezetszennyező!

A környezetszennyezés okozta károk felelősségéről szóló törvénytervezetről tartottak hétfőn közvitát a szabadkai Szabadegyetemen. Az esemény előtt megtartott sajtótájékoztatón Tina Janjatović, a környezetvédelmi minisztérium tanácsadója ismertette a törvénytervezetet, amelynek lényege, hogy előirányozza a környezetszennyezők kötelességét az okozott károk megtérítésére.

Žika Reh és Tina Janjatović a Szabadegyetemen megtartott közvitán (Fotó: Gergely Árpád)

Žika Reh és Tina Janjatović a Szabadegyetemen megtartott közvitán (Fotó: Gergely Árpád)

– A törvény elfogadása esetében minden környezetszennyező, aki kárt okoz, vagy közvetlen veszélyt idéz elő, köteles lesz megtéríteni az okozott kár helyreállításának költségeit. Az, hogy később büntetőjogi felelősségre vonják a környezetszennyezőt, vagy esetleg büntetést kell fizetnie, az független ettől a törvénytervezettől. A cél, hogy környezetszennyezés esetén visszaállítsuk a környezetet eredeti állapotába. A költségeket külön-külön, esetenként állapítjuk majd meg. Terveink szerint a minisztériumon belül létrehozunk egy részleget, amelynek az okozott károk és a helyreállítási munkálatok költségeinek felbecslése lesz a feladata – nyilatkozta Tina Janjatović, és hozzátette, hogy a törvénytervezet a víz, a föld és a védett területek szennyezésére vonatkozik.

Žika Reh, a városi környezetvédelmi titkárság vezetője a készülő törvény önkormányzatokra gyakorolt majdani hatásáról beszélt a sajtó képviselőinek.

(Gergely Árpád archív felvétele)

(Gergely Árpád archív felvétele)

– A helyi önkormányzatok nem illetékesek a törvény végrehajtásában, de az önkormányzatok szenvedik el a környezetszennyezés következményeit. A helyi önkormányzathoz tartozó területeket éri kár. Az önkormányzatok területei veszítenek értékükből a szennyezés után. Eddig a környezetvédelem kimerült abban, hogy elvitték a szemetet és büntetéseket szabtak ki a környezetszennyezésért. A törvénytervezet azonban, most először, tartalmazza egy környezeti károkozás megállapításának módszertanát. Ezért a törvény elfogadása esetén nagy előrelépést várunk a környezetvédelem területén – mondta Žika Reh.

Olivera Zurovac Kuzman, az EBESZ szerbiai missziójának környezetvédelmi tanácsadója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a közvitát a Szabadegyetem Regionális Arhus Központtal és a környezetvédelmi minisztériummal karöltve szervezték. A törvénytervezetek közvitáit azért tartja fontosnak, mert így ismerheti meg a szélesebb nyilvánosság a készülő törvények részleteit, valamint ezeken az eseményeken a polgárok is javaslatokat tehetnek. A törvénytervezettel kapcsolatban rámutatott arra, hogy az Európai Unió környezetvédelmi joggyakorlata éppen arra épül, hogy a környezetszennyező téríti meg az okozott károkat. Az adott törvény elfogadásával Szerbia jelentős lépést tenne előre a környezetvédelem területén.

A közvitán megjelent civil szervezetek képviselőit és más érdeklődőket Snježana Mitrović, a közvita moderátora köszöntötte, majd Olivera Zurovac Kuzman a közviták jelentőségét méltatta. A törvénytervezet lényegét és főbb rendelkezéseit Tina Janjatović ismertette, Sreten Đorđević ügyvéd pedig jogi szempontból elemezte. Žika Reh a törvénytervezetet a helyi önkormányzatok szemszögéből vizsgálta meg. Végül a résztvevők is megtehették javaslataikat, valamint feltehették kérdéseiket a törvénytervezettel kapcsolatban.