2024. március 19., kedd

A több száz helybeli kivégzett emléke előtt tisztelegtek

Moholon az 1944/45-ös megtorlás ártatlan magyar áldozataira emlékeztek

Moholon halottak napján emlékeztek meg a 75 évvel ezelőtt, 1944/45-ben ártatlanul meghurcolt és kivégzett magyar áldozatokról a katolikus temetőben lévő emlékműnél, a Pro Communitas civil szervezet, a Moholi Családok Egyesülete és a helyi katolikus plébánia szervezésében.

Mester Dániel plébános megszentelte a moholi emlékhelyet (Csincsik Zsolt felvétele)

Mester Dániel plébános megszentelte a moholi emlékhelyet (Csincsik Zsolt felvétele)

A megemlékezés elején Mester Dániel moholi plébános mondott imát, és megszentelte a kivégzett falubeliek névsorát tartalmazó emléktáblát és a nagy keresztet, majd a szervezők nevében Világos Tibor köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, hogy ezen a napon arra a ötszáz-hatszáz moholi férfira és nőre, köztük Varga Lajos plébánosra is emlékeznek, akik 1944 őszén és telén estek a megtorlások ártatlan áldozatául. Ezt követően alkalmi művelődési műsor keretében Berec Antal moholi költő A szégyenlős igazság és Angyalföldi gondok című verse hangzott el az áldozatok tiszteletére, amelyet a szerző unokái, Berec Katinka és Budai Emese olvastak fel.

A megemlékezésen Tomik Nimród történész mondott beszédet. Kiemelte, hogy a vajdasági magyarság március 15-én a felemelő pillanatokra emlékezik, október 6-án a mártírokra, október 23-án pedig a hősökre. Viszont az 1944/45-ös visszaemlékezésekben nincs semmi dicső, mert ezen az események kapcsán csak a gyilkosságokról lehet beszélni, hogy magyar embereket öltek meg magyarságuk miatt. Méltatta mindazokat a vajdasági magyar helytörténészeket, akik a nyolcvanas évek végén megkezdték a tabunak számító események feltárását. Megjegyezte, hogy a legtöbb magyarlakta településen voltak vérengzések, és miután a vajdasági magyar politikum felkarolta ezt az ügyet, szinte mindenhol emlékhelyeket állítottak fel, s így emlékezhetnek az ártatlan áldozatokra. Mindenkit arra biztatott, hogy minden évben emlékezzen meg az áldozatokról az emlékhelyeken.

A megemlékezés koszorúzással zárult az áldozatok emlékművénél. A Magyar Nemzeti Tanács nevében Losoncz Dávid koszorúzott, Ada község önkormányzata képviseletében Búcsú Attila, a moholi helyi közösség részéről Almádi Éva. A VMSZ képviseletében Pék ZoltánCegledi Rudolf és Nyilas Mihály helyezett el koszorút, a VMSZ Ada községi szervezete képviseletében Tóbiás JózsefRigó Flórián és Péter Valentina, az SZHP nevében Tóth Sándor és Miloš Cvetković, a VMDP részéről Györe Béla, a VMDK nevében Csonka Áron, a Vancsesz képviseletében Krizsán Vilmos, illetve a szervező részéről Világos Tibor és Bálint Ferenc