2024. március 28., csütörtök
U23-AS BIRKÓZÓ-VB, BUDAPEST

Csalódtak a magyarkanizsaiak

Az Eb-ezüstérmes Nagy Szebasztián a selejtezőket sem élte túl

Szombaton csalódottan távozott az a mintegy kéttucatnyi magyarkanizsai a budapesti Ludovika Arénából, aki arra volt kíváncsi, hogy az Európa-bajnoki ezüstérmes Nagy Szebasztián mire képes az U23-as világbajnokságon. A világverseny előtt Szebi azt nyilatkozta, erősebbnek érzi magát, mint az Eb-n, s szinte megfogadta, látványos javulást láthatunk majd emelés terén, de sajnos mindez nem történt meg, s a magyarkanizsai fiatalember már a 67 kg-os selejtezők után csomagolhatott. Szebi az első menetben nem használta ki, hogy kirgiz ellenfelét, Ibragimovot küldték le előbb, a másodikban viszont Szebi nem tudta kivédeni a pörgetést, s utána már csak lökdelődzésre tellett az erejéből, fogást, birkózást nem láthattunk... Erre nincs semmilyen mentség, csupán annyit lehet hozzáfűzni, hogy Nagynak olyan sorsolása volt, amilyet még halálos ellenségeinek sem kívánhattunk volna: a kirgiz után grúz jött volna, majd az egyiptomi címvédő, s ha még azon is túljut, következett volna egy japán, a döntőben pedig fehérorosz!

Azok viszont, akiktől nem vártunk semmit, a negyeddöntőben kötöttek ki. Aleksa Erski (72 kg) a selejtezőben a szlovák Drmolát győzte le technikai tussal (10:1), majd az amerikai Merkint egy kicsit nehezebben (4:0), s a negyeddöntőben is volt esélye, de egy szoros meccsen alulmaradt az ukrán Jevtusenkóval szemben (1:3). Branko Kovačević (82 kg) hasonló utat járt be: a selejtezőben ő is technikai tussal (10:1) győzte le az indiai Neerajt, a legjobb 16-ban nagy erőfeszítések árán a japán Mukait (2:1), de a negyeddöntőben már technikai tussal (11:0) verte meg a grúz Rikadze. Mindez azért érdekes, mert a két belgrádi fiú nem vett részt a válogatott felkészülésein, hanem anyaegyesületeiben edzett a vb-re. Mindez vagy azt jelenti, hogy a fővárosban kiváló munka folyik, vagy pedig azt, hogy a válogatottban nem megfelelő...

S akkor végezetül szóljunk pár szót Almási Bencéről is, aki az utolsó pillanatban jutott az eszükbe a szövetségben, nem is foglalkozott vele senki, de ahhoz képest, hogy a zentai fiatalember ruhástul, cipőstül is alig érte el a 90 kg-ot, nyilvánvaló volt, hogy neki nem a 97 kg az igazi súlycsoportja. Ehhez képest derekasan küzdött az iráni Saravi ellen, csinált is 3 pontot, de saját bevallása szerint néhány hibát is, ám a fő, hogy végigbirkózta a 6 percet, s erősebb ellenfele „csak” 9:3-ra nyert ellene.

A magyarok közül szombaton Torba Eriknek (63 kg) volt esélye csak éremre, de egy kemény, fordulatos meccsen 6:3-ra kikapott az orosz Valitovtól. Tegnap újabb két bronzéremért küzdhettek a házigazdák: 60 kg-ban Kecskeméti Krisztián az iráni Nedzsaddal nézett farkasszemet, de 9:5-re veszített, 82 kg-ban pedig Lévai Tamásnak a grúz Rikadze volt az ellenfele, de Magyarország végül érem nélkül maradt ezen a versenyen.

Világbajnokok, nők, 53 kg: Haruna Okuno (Japán). 57 kg: Sae Nanjo (Japán). 62 kg: Juzuka Inasgi (Japán). 65 kg: Misuzu Enomoto (Japán). 72 kg: Milaimys Marin Potrille (Kuba). Csapatversenyben: 1. Japán 230, 2. Kína 105, 3. Ukrajna 103 pont stb.

Kötöttfogás, 55 kg: Sota Ogava (Japán). 60 kg: Armen Melikyan (Örményország)… 5. Kecskeméti Krisztián (Magyarország). 63 kg: Mejsam Dalkani (Irán)... 5. Torba Erik (Magyarország). 67 kg: Mohamed Elsajed (Egyiptom). 72 kg: Mohammadreza Garaei (Irán). 77 kg: Iszlam Opiev (Oroszország). 82 kg: Milad Alirzaev (Oroszország)… 5. Lévai Tamás (Magyarország). 87 kg: Szemen Novikov (Ukrajna). 97 kg: Arvi Savolainen (Finnország). 130 kg: Hosszein Juszufiahmadcsali (Irán).