2024. március 29., péntek
ZENTA

Szubkulturális összművészeti kavalkád

Amíg az ország-világ legtöbb szórakozóhelyén különböző maskarákba beöltözve buliztak, vagy éppen tökvicsorikat faragtak a halloween alkalmából, addig a zentai Rin-Tin-Tin kávézó közönsége a kortárs irodalom, képzőművészet és zene oltárán áldozott a Samhain elnevezésű szubkulturális rendezvénysorozat keretében.

– A rendezvénysorozat valójában a kávézóban korábban, több éven keresztül megrendezett 250 gramm 250 dinárért elnevezésű koncertsorozat egyfajta megújult változata, azzal, hogy a szervezőgárda régi és új tagjaiban felmerült az ötlet, hogy amennyire lehetséges, akkor összművészeti rendezvényként folytatják a zentai és a környékbeli, alternatív és metál zenét kedvelők körében kultikussá vált rendezvénysorozatot – mondta el a jelenlévőknek Szögi Csaba újságíró és irodalmár, napilapunk munkatársa, egyben az est házigazdája.

Győri Norbert, a rendezvénysorozat koncertjeinek a házigazdája, és a 250 gramm 250 dinárért koncertsorozat szervezője szerint a szombati esemény valójában a véletlen szülöttje, de ő mindig is nyitott volt más művészeti irányzatokra is, így teljes sima ügy volt számára, hogy a hétvégére tervezett koncertek mellett teret adtak az irodalom és a képzőművészet számára is. Norbert azt is elújságolta, hogy november és december végén is szerveznek rendezvényt a koncertsorozat keretében.

Így a mindig is családias hangulatot árasztó, jóízű társagásokkal teli kávézóban elsőként Barlog Károly, csókai származású, Budapesten élő irodalmár E/ című „soundtrack prózakötetének” bemutatóján vehettek részt az érdeklődők, amikor is a szerzőt Szabó Palócz Attila, és Mészáros Anikó zentai születésű irodalmárok faggatták a maga nemében rendhagyó prózakötetről.

– Maga a kötet különböző dalok által ihletett prózákat gyűjt össze. Úgy gondoltam, hogy a jól megszerkesztett soundtrack lista ráhúzható erre a kötetre is. Pontosabban úgy, hogy ezeket a szövegeket is zenei mankókként értelmezzük, akkor akár lehetnének is soundtrack prózák – fejtette ki a szerző, s elmondta azt is, hogy lényegében onnan kellene elindulni, hogy milyen természetűek is ezek a szövegek. A kötetben 27 prózaszöveg található, s mindegyiknek egy dalcím a címe, s mindegyik szövegben megjelenik az adott dal is, amelyről a címét kapta.

– Egyszer összegyűjtöttük, hogy hányféle módozata is van ennek a játéknak. Egyik esetben a dal címe, jelenik meg, a másikban a dal szövege szabad fordításban, de van ahol a dalok hangulatisága jelenik meg – magyarázta, s hozzáfűzte, hogy van szöveg, ahol semmilyen formában nem jelenik meg a dal, de azért mégis a kötetben található szöveg továbbírná a dalnak a sajátosságát jelentő élményanyaggal.

A kötet külalakja is egyedi, ugyanis a borítója és formája is egy hangkazettát ábrázol. Barlog ennek kapcsán elmondta, hogy egyrészt azért döntött e forma mellett, mivel ő az úgynevezett kazettageneráció képviselője, és ez a manifesztum áll hozzá legközelebb, ugyanakkor elmondta azt is, hogy a külcsínért és a könyvben található illusztrációkért felelős Kónya Miklós, úgyszintén csókai származású grafikussal is sokat beszéltek arról, hogy mi is lenne az a vizuális megjelenés, ami leginkább illene a könyvhöz, s e sok beszélgetésnek már az első három mondatában a hangkazetta valamilyen formában előfordult, s minden arra mutatott, hogy ez egy olyan tárgy, ami leginkább ki tudná fejezni a könyv sajátosságát és zeneiségét. Egyébként Marton László Távolodó, magyarországi költő, író, a Magyar Narancs zenei újságírójának, a Sziget Fesztivál Világzenei Nagyszínpadának művészeti vezetőjének, a Médiatudományi Szakközépiskola tanárának a könyvhöz írt fülszövege alapján Barlog Károly „albuma” a zenei felhozatala akár egy hollywoodi film zenéjét is képezhetné. Viszont, mivel a Vajdaság, Budapest és a Balaton háromszögében járunk, annak is a keleti, sötétebb felén, ahol ahol happy endről még csak álmodni sem mernek, a meglehetősen húsba maró, olykor megrendítő, olykor kíméletlenül nyers szerelmi történetek hőseit ugyanaz az éhség és szomjúság vezérli, ugyanaz a hiányérzet nyomasztja, s kimondottan úgy festenek, mint a (szövegek címében) hozzájuk rendelt punk, rock vagy blues számok: „zsigeriek, pontosak és kibukottak, elkerülve az ócska kilátásokat”.

Az 1986-ban született, az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén oklevelet szerzett, a pályafutása során ez idáig a Híd, Tiszatáj, Hévíz, EX Symposion, Symposion, Irodalmi Szemle, Vár Ucca Műhely, Forrás, Tempevölgy, Helikon, Sikoly, Családi Kör, Kilátó (Magyar Szó), litera.hu, prae.hu, kulter.hu, szifonline.hu, tiszatajonline.hu folyóiratokban, heti-, és napilapokban publikáló, a YUHAR-t – Jugoszláviai Magyar Archívumot – szerkesztő Barlog Károly könyvbemutatóját követően, a Rin-Tin-Tin kerthelyiségében Törteli Réka, Csizmadia Moli és Fekete Ágota képzőművészeti kiállítását Gubik Korina képzőművész, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium képzőművészeti szakának rajztanára nyitotta meg, ezután pedig az újvidéki Yeltsin`s Atomic Orchestra, a belgrádi Kolac és a zombori Lower Parts of Human Sludge zenekarok koncertje következett.