2024. március 28., csütörtök

A bolgár kormánypárt jelöltjei nyerték a polgármester-választást Szófiában és a nagyvárosokban

A kormányzó konzervatív Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt jelöltjei nyerték vasárnap a polgármester-választás második fordulóját a bolgár fővárosban, Szófiában, illetve a két legnagyobb vidéki városban, Plovdivban és Várnában.

A központi választási bizottság a voksok teljes feldolgozottsága alapján közölte, hogy Szófiában a hivatalban lévő polgármester, Jordanka Fandakova negyedik mandátumát kezdheti meg. Fandakova a leadott szavazatok 49,98 százalékát szerezte meg, míg a szocialisták és néhány más ellenzéki párt támogatását élvező legfőbb vetélytársa, a független Maja Manolova 45,13 százalékot kapott.
Manolova választási stábjában közölték, panasszal élnek, mert több tucat olyan esetről hallottak, hogy szavazatokat vásároltak vagy manipulálták a végeredményt, ráadásul az exit pollok és a megszámolt szavazatok között jelentős a különbség, ami ugyancsak arra enged következtetni, hogy meghamisították az eredményeket.
Kételyeit fejezte ki a választások legitimitásával kapcsolatban a Mozgalom és Jogokért és Szabadságokért nevű párt vezetője, Musztafa Karadaja is.
A választási bizottság eredményei szerint az ország második és harmadik legnagyobb városában, Plovdivban, illetve a fontos fekete-tengeri kikötővárosban, Várnában is a GERB párt polgármesterjelöltje nyerte a második fordulót.
Bojko Boriszov miniszterelnök pártja számos további városban szerezte meg a képviselő-testületek mandátumainak többségét az egy héttel korábbi első választási fordulóban, még ha nem is akkora fölénnyel, mint négy évvel korábban. A helyhatósági választások eredménye így megszilárdítja Boriszov politikai helyzetét, így teljesülhet ígérete, hogy kitölti a 2021-ig tartó miniszterelnöki megbízatását.
A fiskális fegyelmet hirdető GERB, hatalmának országos megőrzése érdekében, a kisebb nacionalista pártokra támaszkodik.
Boriszov harmadik kabinetje, amely a 2017-es előrehozott választások óta irányítja az országot, felemelte az állami fizetéseket - mintegy 20 százalékkal megnövelve az átlagos havi bért -, és csökkentette a segélyekre jogosultak számát. A hétmillió lakosú volt szocialista országban azonban továbbra is sokan csalódottak a szerteágazó korrupció, a megvesztegethető igazságszolgáltatás és az alacsony színvonalú egészségügyi szolgáltatások miatt.