2024. március 29., péntek

Kikötött Tarantóban az Alan Kurdi

Kikötött a dél olaszországi Taranto kikötőjében az Alan Kurdi nevű német NGO-hajó, fedélzetén 88 bevándorlóval.

Az Alan Kurdi a tarantói kikötőben (Fotó: Beta/AP)

Az Alan Kurdi a tarantói kikötőben (Fotó: Beta/AP)

A kapitány a rossz időre és az illegális bevándorlók pszichés problémáira hivatkozott, amikor korábban engedély nélkül hajózott be az olasz felségvizekre. A kikötésre engedélyt adott a baloldali olasz kormány. Az olasz belügyminisztérium közlése szerint a csoport tagjai közül hatvan embert Németország és Franciaország vesz át, ötöt Portugália, kettőt pedig Írország. Huszonegyen Olaszországban maradnak. A migránsok között kilenc olyan kiskorú is van, akinek nincs felnőtt kísérője.

Az Alan Kurdi a Sea-Eye német civil szervezet hajója. Október 26-án líbiai vizeken vette fedélzetére a migránsokat, a műveletet a líbiai parti őrség megpróbálta megakadályozni a vízbe és levegőbe leadott lövésekkel.

Matteo Salvini, a tárca korábbi vezetője úgy reagált a hírre, hogy a kormány vagy tehetetlen, vagy hülyének nézi az olaszokat.

Néhány órával később 151 bevándorlóval a fedélzetén az Asso Trenta nevű olasz kereskedelmi hajó is kikötött Pozzalóban. Egyelőre nem tudni, hogy a szintén a líbiai partoknál kimentett bevándorlókat szintén átvállalják-e más államok vagy Olaszországban maradnak.