2024. április 23., kedd

Kína ígéretei mindig teljesülnek

Sanghajban vendégeskedik a szerb kormányküldöttség – Ana Brnabić Csin-pinggel és Macronnal is tárgyalt

„Megígérem, időt találok jövőre arra, hogy barátomat, Aleksandar Vučić szerb államfőt felkeressem” – jelentette ki Hszi Csin-ping kínai államfő ma Sanghajban az Ana Brnabić szerb kormányfővel folytatott megbeszélésen. A beszélgetést követően gazdasági témákról esett a legtöbb szó, ezenkívül a bilaterális kapcsolatokat, az együttműködésben rejlő további lehetőségeket is számba vették.

Ana Brnabić és Hszi Csin-ping (Fotó: Beta)

Ana Brnabić és Hszi Csin-ping (Fotó: Beta)

A politikai kérdések mellett sem mehettek el a beszélgetőpartnerek, Brnabić megköszönte Kínának azt, hogy továbbra is szilárd elhatározással tartja magát korábbi politikája mellett, s Szerbia területi integritása és szuverenitása mellett áll ki Koszovó kérdésének rendezésében. Szerbia is a támogatásáról tudja biztosítani az egységes Kína politikáját – értékelte a miniszterelnök. A sajtónak adott nyilatkozatában arról számolt be, hogy a találkozó megerősítette: a két ország között kiválóak a kapcsolatok. Infrastrukturális projektumok megvalósítása is a tárgyalóasztalon szerepelt – jelentette ki Brnabić, de más nagyberuházások jelene és jövője is. Ezek között kiemelt fontosságúnak számít a szendrői acélgyár és a nagybecskereki Linglong kínai beruházás.

Brnabić ismertette, hogy a Csin-ping által szervezett fogadáson alkalma volt beszélgetni Emmanuel Macron francia államfővel is, aki köszönetet mondott neki azért, hogy jelen volt a szeptemberben elhunyt korábbi francia elnök, Jacques Chirac tiszteletére szervezett megemlékezésen. A fogadáson jelen volt Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő, de a Tanjug hírügynökség jelentése szerint Mikronézia és Jamaica több vezető politikusa is.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Hivatalos kínai látogatásának kezdetén ma nagyvállalatok képviselőivel tárgyalt Sanghajban Ana Brnabić szerb kormányfő és a miniszteri küldöttség, a többi között a Huawei távközlési óriásvállalat és a Kínai Bank (Bank of China – BOC) tisztségviselőivel folytatott eszmecserét. A ma nyíló sanghaji importexpón több mint száz ország képviselteti magát, a rendezvény célja olyan termékek felsorakoztatása, amelyek sikerrel jelenhetnek meg a kínai piacon. Szerb cégek is képviseltetik magukat, és a kormány illetékesei is jelen vannak. A megnyitó előtti napot még bilaterális tárgyalások lefolytatására használták, s ezeken megállapították, hogy a Kína és Szerbia közötti kapcsolatok szorosabbak, mint valaha, s hogy az ázsiai partnerrel azért éri meg együttműködni, mert az adott ígéretek sorra teljesülnek is.

A Huawei képviselőivel folytatott megbeszélésen a legtöbb szó az új 5G adatátviteli mobiltechnológiáról esett, melynek kapcsán Brnabić elmondta, hogy kulcsfontosságúnak és mérföldkőnek számít a hazai távközlés szempontjából, s arról biztosította a kínai céget, hogy Szerbia készen áll az együttműködésre ennek az innovációs megoldásnak a bevezetése terén. Mint ismeretes, az Egyesült Államok adatszivárgási vádakkal megszüntette az együttműködést ezzel a kínai vállalattal, szankciókkal sújtotta, s azóta több állam döntött úgy, hogy kihagyja a Huaweit az 5G bevezetésének feladatából. Szerbiának, a jelek szerint, nincsenek efféle aggályai, s a kormányfő azt is felkínálta a távközlési vállalatnak, hogy vegye meg a Kragujevacon épülő számítástechnikai adatközpont egy részét. Brnabić emlékeztetett, hogy ez lenne a Huawei első adatközpontja Dél- és Délkelet-Európában.

A miniszterelnök találkozott a szendrői acélművek kínai tulajdonosának, a HBIS Csoportnak az illetékeseivel, majd a Kínai Bank tisztségviselőivel is.