2024. április 25., csütörtök

749 személyt ítéltek el korrupció miatt

Az igazságügyi miniszter büszke Szerbiára, amiért gondoskodott a korrupciós ügyekre figyelmeztető egyének védelméről

Nela Kuburović igazságügyi miniszter beszámolója szerint az elmúlt 18 hónapban, amióta megkezdődött a szervezett bűnözés, terrorizmus és korrupció felszámolásának tekintetében az állami szervek hatáskörét szabályozó törvény, 749 személyt ítéltek el a szerbiai bíróságok korrupció vádjával.

A Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállítása szerint Kuburović, a Korrupció ellenes küzdelemmel Délkelet–Európa fejlődéséért elnevezésű, kétnapos nemzetközi konferencia megnyitóján, egyéb statisztikai adatokról is beszámolt: az említett időszakban korrupciós ügyekben a szerbiai felső ügyészségek 15 222 bűnvádi feljelentés mentén jártak el, 1 269 személy ellen vádat emeltek, míg a bíróságok eddig 771 ítéletet hoztak, ebből 749 esetben elmarasztaló ítéletet.

– Az említett törvény elfogadásával, továbbá a Büntetőtörvénykönyv módosításával, Szerbia érdemben erősítette meg büntetési mechanizmusát az említett területen. A Büntetőtörvénykönyv módosításával hét új, korrupciós bűncselekményt emeltünk be a szerbiai jogrendbe. Országunk nemcsak a megtorló intézkedések megejtésére helyezi a hangsúlyt, hanem a megelőzésre is. Ennek jegyében idén májusban került elfogadásra a korrupció megfékezéséről szóló törvény, míg tavaly novemberben a lobbitörvény. Azt is megemlíteném, hogy 2015-ben, a különböző visszaélésekre figyelmeztető egyének védelmét szabályoztuk törvényben és ezzel Szerbia úttörővé vált az említett személyek védelmének a tekintetében – taglalta Nela Kuburović.