2024. március 28., csütörtök

Elismerés Csányi Erzsébetnek

A Magyar Tudományos Akadémia dísztermében átadták a Mestertanár Aranyérmeket

A TDK örök és immár hungaricum, hangzott el a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében Budapesten. Immár lassan 70 éve létezik az Országos Tudományos Diákköri Konferencia, a TDK-zás hagyománya, és Magyarország továbbra is szurkol a fiatal tehetségeknek, azoknak az egyetemi hallgatóknak, akik az önfejlesztés formáit keresik a TDK nyújtotta ösztönző, egész országra, és a határon túlra is kiterjedő lehetőségek között.

Csányi Erzsébetet, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara tanárát és a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia (VMTDK) főszervezőjét munkásságáért Mestertanár Aranyéremmel tüntették ki a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében, Budapesten. Az Országos Tudományos Diákköri Tanács október 31-ei ünnepi ülésének részvevőit köszöntötte Lovász László, az MTA elnöke is.

Csányi Erzsébet nemcsak a Magyar Tanszék tanáraként és 2012-2018 között vezetőjeként, hanem a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium elnökeként is elkötelezett és lelkes tudományszervező és tehetséggondozó, aki a vajdasági magyar felsőoktatás és tudományosság fejlesztésének megkerülhetetlen képviselője. Munkatársaival 2002-ben létrehozta az 1. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciát, amely azóta minden évben megmutatkozási lehetőséget biztosít mintegy 100 vajdasági és 50, a Kárpát-medence más régióiból érkező fiatal magyar tudósnak és művésznek. A VMTDK műhelyében az elmúlt mintegy húsz évben 2072 egyetemi hallgató és doktorandusz mutatkozott be, évről évre fellépve építgették kutatói profiljukat, amelynek dokumentációja a VMTDK honlapján is látható. A tudatos szakmai önfejlesztésnek ez a fóruma sikeres értelmiségi nemzedékeket ösztönzött és tett láthatóvá, szervezetté, s ebben a folyamatban a témavezető tanárok is aktívan jelen voltak/vannak. A VMTDK keretében fontos mozzanat a legjobbaknak járó Kristálygömb Díj is.

A VMTDK alkotói légkörében alternatív művészeti és tudományos csoportok keletkeztek (DNS folyóirat, Jelfolyam on-line folyóirat, Stúdium felsőoktatási magazin, Philos folyóirat), kiadói programok működtek (Kontextus Könyvek, Opus Könyvek, Planta Könyvek, VMTDK Könyvtár, VMTDK TOP-TÉMÁK sorozat), mely projektekben Csányi Erzsébet projektvezetőként, sorozatszerkesztőként, szerkesztőként, szerzőként, alapítóként egyaránt jelen volt. A Magyar Tanszék és az MTTK közös rendezvényeként kezdeményezte az Ékes Beszéd egyetemista szónokversenyt, a tanszéken elindította az Egyetemista esszéversenyt, a Kontaktzóna műsorsorozatot, megnyitotta a Magyar Nyelvi Központot és a Hungarológiai Kutatóközpontot.

Csányi Erzsébet kiterjedt tudományszervezői, projektvezetői, kiadói és tehetségfejlesztő tevékenységével jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a vajdasági magyar tudományosság vitalitása, közéleti jellege, koherenciája és intézményesültségi szintje megmaradjon, illetve megerősödjön.

Mestertanár Aranyérmeket kétévente osztanak a magyar tudományos élet akadémiai dolgozóinak, akik kimagasló eredményeket értek el a tudományfejlesztésben, a tehetséggondozásban és a tudományos diákköri tevékenységben. A díj oklevélből, éremből és pénzjutalomból áll.