2024. április 25., csütörtök

Đoković visszafoglalhatná a trónt

Novak Đoković a párizsi tornagyőzelemmel megtartotta esélyességét, hogy az évzáró londoni mestertornán visszaszerezze az éppen elveszített világelsőséget. Đoković tegnap – azt követően, hogy szombaton jó játékkal verte a bolgár Grigor Dimitrovot – két játszmában nyert a fiatal kanadai Denis Shapovalov ellen, aki úgy jutott pályafutása első 1000-es döntőjébe, hogy Rafael Nadal, sérülésre hivatkozva, feladta az elődöntőt.

Đoković Párizsban ugyan nyert, a világelsőséget azonban elveszítette (Fotó: Beta/AP)

Đoković Párizsban ugyan nyert, a világelsőséget azonban elveszítette (Fotó: Beta/AP)

Đoković a mai ranglistán, mivel már levonják a tavalyi londoni pontokat, 640 ponttal marad le a spanyoltól. Ez azt jelenti, hogy Novaknak az évzárón is serleg kell, közben Nadal ne jusson be a döntőbe. Ha pedig Nadal esetleg nem játszhatna Londonban, az esetben Đokovićnak a döntőbejutás szerzi vissza a trónt.

Ami a párizsi teremtornát illeti, Đoković ott ötödször nyert, ami a 34. diadala az 1000-es tornákon, összesen pedig a 77., amivel az öröklista 5. helyén beérte John McEnroet.

Babos Tímea zsinórban harmadszor nyerte meg az évzáró mestertorna páros versenyét. Két éve a cseh Andrea Hlavačková, tavaly és az idén a francia Kristina Mladenović oldalán bizonyult legjobbnak. Babosék szombaton a Stosur, Sz. Dzsang kettősnek az idei Australian Open döntőjében elszenvedett vereségért vágtak vissza, míg a Hszie, Strycová kettősön, az ellenfelet leiskolázva, a US Open elődöntője vereségért vettek revansot. Tímeának párosban ez volt a 22. – Mladenović oldalán a 9. – tornagyőzelme.

Női egyesben a világelső ausztrál Ashleigh Barty először nyert évzárót. Barty a döntőben a címvédő ukrán Elina Szvitolinát múlta felül, első ízben a hatodik egymás közötti meccsükön. Bartynak ez a 7., és az idei Roland Garros után a második legjelentősebb, WTA-titulusa, amivel a ranglistán csaknem 2000 pontos előnyt szerzett a második helyezett cseh Karolina Pliškovával szemben.

Miomir Kecmanović az ausztrál Alex de Minaurral, a norvég Casper Ruuddal és a spanyol Alejandro Davidovich Fokinával lesz egy csoportban a jövő nemzedék (U21) kedden, Milánóban kezdődő mestertornáján. Az ausztrállal még nem játszott, Davidovich ellen 1:0-ra vezet, Ruuddal pedig 1:1-re áll a mérlege. A másik csoportban az amerikai Frances Tiafoe, a francia Ugo Humbert, a svéd Mikael Ymer és az olasz Jannik Sinner kaptak helyet. Kecmanović a norvéggal kezd, a fő esélyes a ranglistán 18. helyezett De Minaur, Shapovalov lemondta a szereplést, sérülés miatt pedig nem indulhat a kanadai Felix Auger-Aliassime.

PÁRIZS. – A férfitorna negyeddöntőjében: Shapovalov–Monfils 6:2, 6:2, Nadal–Tsonga 7:6, 6:1, elődöntő: Đoković–Dimitrov 7:6, 6:4, Shapovalov–Nadal – küzdelem nélkül, döntő: Đoković–Shapovalov 6:3, 6:4.

SENDZSEN. – A női mestertorna elődöntőjében: Barty–Ka. Plišková 4:6, 6:2, 6:3, Szvitolina–Benčič 5:7, 6:3, 4:4 – feladás, döntő: Barty–Szvitolina 6:4, 6:3. Páros, elődöntő: Babos, Mladenović–Stosur, Sz. Dzsang 1:6, 6:4, 10:8, döntő: Babos, Mladenović–Hszie, Strycová 6:1, 6:3.

ANTALYA. – A futures elődöntőjében: Szlobodcsikov–Miladinović 6:4, 6:3.