2024. április 25., csütörtök
U23-AS BIRKÓZÓ-VB, BUDAPEST

A hindu pedergetés

Kolompár Szebasztiánt egy indiai állította meg

Budapesten, a szinte új Ludovika Arénában tegnap megkezdődött az U23-as birkózó-világbajnokság legjobban várt fogásneme, a kötöttfogás. Szerbiából egyelőre több bírót láttunk a küzdőtér mellett, mint versenyzőt a szőnyegen, de jól indult a nap, mert Žarko Dickov (87 kg) a Puerto Rico-i Mercado elleni technikai fölénye után Kolompár Szebasztián (55 kg) is megörvendeztetett bennünket egy győzelemmel, méghozzá az ukrán Zavertailo ellen (4:2). Ekkor még bizakodtunk, de csakhamar félni kezdtünk, mert szintén a selejtezőben rajtolt indiai Halakurki úgy nyert az olasz Freni ellen, hogy amaz 9:4-re is vezetett, de a hindu végül úgy lehajtotta, hogy a talján már levegőt sem kapott, s végül 13:9-re kikapott. Nos, ez az indiai volt az egyébként jó formában lévő Szebi következő ellenfele, s csak addig tartott a meccs (nem egész másfél percig...), amíg a felsőhegyit passzív birkózás miatt nem küldték szőnyegre, mert akkor Halakurki elkapta, és 9:0-ig meg sem állt. Hogy az indiai végül besegítette-e a versenyzőnket a vigaszágra, azt írásunk pillanatában még nem tudhattuk. De félő volt, hogy a világ legnépesebb nemzetének versenyzője erre már nem volt képes, hiszen előbb az orosz Sefersaeven kellett túlverekednie magát. Ha ez sikerült is neki, azzal az Alijevvel kellett neki farkasszemet nézni, aki a vb eddigi legnagyobb meglepetését okozta, ha úgy tetszik, bravúrját vitte véghez. Történt ugyanis, hogy az azerit azzal a grúz Curcumiával hozta össze a sors a nyolcaddöntőben, aki szeptemberben úgy nyerte meg a felnőtt vb-t Nur Sultanban, hogy még a döntőben is technikai tussal verte a kazah Zakansat. Curcumia azonban egy kicsit nagyképűen állt ehhez a meccshez, az azeri viszont nem szeppent meg, hanem úgy nekiment ellenfelének, hogy az köpni-nyelni nem tudott. Volt ott nyakleves, ujjtörés, challenge és miegymás, a lényeg viszont, hogy a felnőtt világbajnok lehajtott fejjel vonult le a szőnyegről.

Dickov sem élte túl a második mérkőzését, s pontosan úgy, pontosan olyan gyorsan kapott ki a horvát Huklektól, mint Kolompár az indiaitól. Ki is esett, mert Huklekot meg az ukrán Novikov győzte le technikai tussal...

A magyarok közül a nézők számára csalódás volt Torba Erik (63 kg) veresége a selejtezőben (a grúz Kavjaradze győzte le 7:5-re), hideg zuhany volt Lévai Zoltán negyeddöntős kudarca (1:2) a kazah Sadukajevvel szemben, egész tetszetősen birkózott viszont a viszonylag kevésbé ismert Papp Bertalan (87 kg), aki szintén a legjobb nyolc között kapott ki (5:0) a kubai Hechavarriától. Jót vidultunk Érsek Róbert (130 kg) nyitányán is, mert ugyan orosszal kezdett, de egy jó kövérrel, aki nemzetét meghazudtoló módon se nem volt erős, se nem volt ügyes, így Robi 3:2-re legyőzte Gadzsinovot, s késő délután a török Yildirimmel küzdhetett meg az elődöntőért.

Ne feledjük, hogy ma rajtol a szerbiai csapat aduásza, az Európa-bajnoki ezüstérmes magyarkanizsai Nagy Szebasztián (67 kg), és a zentai Almási Bence (97 kg)!

Világbajnokok, nők, 50 kg: Kika Kagata (Japán). 55 kg: Lannuan Luo (Kína). 59 kg: Jumeka Tanabe (Japán). 68 kg: Maszako Furuicsi (Japán). 76 kg: Paliha Paliha (Kína)... 5. Nagy Bernadett (Magyarország).