2024. április 25., csütörtök

Újvidék lekörözte Belgrádot

A tartományi székvárosban immár drágább az élet, mint a fővárosban

A statisztikai kimutatások is igazolták, amiről az újvidékiek egy ideje már sokat beszélnek: a megélhetést illetően nincsenek jobb helyzetben a fővárosiaknál. Az adatok szerint az átlagos fogyasztói kosár értéke Újvidéken jelenleg 79.442 dinárt, Belgrádban pedig 74.750 dinárt tesz ki. A köztársasági átlag egyébként 71.350 dinár. Sajnos nem követi a megélhetési feltételek nehezedését a bérek növekedése: a Köztársasági Statisztikai Intézet jelentése szerint a belgrádi átlagkereset 67.976 dinár, Újvidéken ennél lényegesen alacsonyabb, 60.324 dinár. A köztársasági átlag persze még alacsonyabb, 55.042 dinárt tesz ki. A számítás egyszerű: a fogyasztói kosárhoz 1,1 belgrádi fizetésre van szükség, ugyanakkor 1,3 bér kell annak, aki meg akarja venni az alapvető fogyasztási cikkeket Újvidéken.

A tartomány legnagyobb városa az ingatlanárak terén is utolérte, sőt, le is körözte a fővárost. Belgrádban a lakások négyzetméterét 1250 és 1750 euró közötti összegért „vesztegetik”, Újvidéken viszont már 1800 euró/négyzetméter áron is vásárolható lakás, ha valaki éppen a legborsosabbat szeretné választani. A lakásárak ára egyébként négyzetméterenként 1000 és 1800 euró között mozog.

A témával kapcsolatban a Blicnek adott nyilatkozatában Ognjen Bjelić tartományi régiófejlesztési, régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkár elmondta, Újvidéken minden feltétel adott a modern élet kialakítására, ugyanakkor Belgrádnál kisebb városnak számít, melynek a piacát, gazdaságát is nagyobb mértékben megmozgatják a hirtelen érkező jelentősebb változások, például a keresletnövekedés. Mint mondta, az elmúlt évtizedekben mindig is növekvőben volt a város lakosságának száma, ugyanakkor az utóbbi években kimutatható a vásárlóerő növekedése is. Az árak valóban magasabbak, a titkár megítélése szerint azonban nem olyan mértékben, mely aláásná a város és a régió pénzügyi stabilitását.

A közgazdászok továbbra is azon a véleményen vannak, hogy a kisebb településeken ugyan olcsóbb az élet, mert a munkahely közelsége kiiktat olyan esetleges pluszköltségeket, mint a városi közlekedés vagy az üzemanyag ára, ugyanakkor a kisebb helyeken nehezebb munkát találni, főleg jól jövedelmező állást. A szakértők szerint éppen ezért figyelhető meg továbbra is az a trend, hogy a megélhetési költségek magassága ellenére a falvakból a városok felé, elsősorban éppen Újvidék és Belgrád felé orientálódnak az emberek.

Az újvidéki „győzelemről” szóló hír a közösségi hálón is kommentárok lavináját indította el. A legtöbben azon a véleményen vannak, hogy miközben az élet egyre drágább a székvárosban, azt továbbra is véget nem érő munkálatok és befejezetlen utcák „tarkítják”, ami kétségkívül nem az életminőséget növeli.