2024. április 25., csütörtök

Az Arany családról a reformáció napján

A Hagyaték című kiállítás kísérőrendezvénye Topolya Község Múzeumában

A november 10-éig látogatható Arany-kiállítás kísérőrendezvényeként október 31-én, a reformáció világnapján a költőóriás dalszerzeményeivel, az Arany család tárgyait bemutató kiadvánnyal és mesegyűjteményével várta a látogatókat a topolyai múzeum.

Vastag Gazsó Hargita köszönti az est vendégeit és a közönséget (Fotó: Móricz Ildikó)

Vastag Gazsó Hargita köszönti az est vendégeit és a közönséget (Fotó: Móricz Ildikó)

– Két évvel ezelőtt ünnepeltük meg először a reformáció világnapját, akkor készítettünk egy reformációs kiállítást, amelynek ez az ünnep volt a zárórendezvénye. Már azon a kiállításon is felbukkant Arany János portréja, hiszen református vallású volt. Akkor még nem is sejtettük, hogy két év múlva a munkásságáról szóló tárlat fogja betölteni az egykori Kray-kastély egész földszintjét. A Hagyaték című kiállításunkon is külön teret kapott a család, a róluk készült kedves kép, az egykori szülőház, Arany János első kézírása, a családi mesegyűjtemény, dolgozószobája miniatűrben, dalgyűjteménye – ezekkel a szavakkal köszöntötte a múzeum emeleti nagytermét zsúfolásig megtöltő közönséget a kiállítás kurátora, Vastag Gazsó Hargita múzeumvezető, majd bemutatta a muzeológiai beszélgetés és könyvbemutató magyarországi vendégeit.

Az est folytatásában Domokos Mariann, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetének tudományos munkatársa az Arany család mesegyűjteményét ismertette. A gyűjtemény meséiből a Molnár Krekity Olga irányításával működő Aurora Beszédművészeti Műhely tagjai – Alács Varró Emese, Antal Bianka, Benei Rebeka, Rózsa Kincső és Szabó Vilmos – adtak ízelítőt.

Török Zsuzsa, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének tudományos munkatársa Az Arany család tárgyai című katalógust mutatta be. A könyvben Arany János bútorain, textiltárgyain kívül az is látható, milyen tollal írt, milyen házi sapkát viselt, milyen pipákat, tintatartót kapott ajándékba.

 A 2017-ben a Petőfi Irodalmi Múzeumban nyílt Arany János-kiállítás két kurátora is a topolyai est vendége volt. Sidó Anna és Asztalos Emese az Önarckép álarcokban, Melyik talál? és Arany János életében készült képmásai című kötetekről szólva rámutattak a költőóriás sokoldalúságára, a ma is eleven Arany-kultuszra.

Csörsz Rumen István – az est moderátora, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa arról beszélt, hogy a zene is fontos tartozéka volt Arany János életének, és énekkel, gitár- és dudaszóval elevenítette meg Arany János Dalgyűjteményének néhány dallamát.