2024. március 29., péntek

Bácska rejtett kincseiről

Megjelent a Papp Dániel irodalmi és képzőművészeti pályázat

A bácskossuthfalvi székhelyű Moravicai Értelmiségi Fórum 10. alkalommal rendezi meg ünnepségét a falu szülötte, Papp Dániel író emléke előtt tisztelegve.

Papp Dániel író, újságíró 1868-ban született Ómoravicán, legismertebb művei a Tündérlak Magyarhonban, illetve a Rátótiak. Az író születésének 150. évfordulóját múlt évben jegyezték, és ez alkalomból a szülőháza közelében, a MÉF székházának falán emléktáblát avattak (Kazinczy Paszterkó DIana felvétele)

Papp Dániel író, újságíró 1868-ban született Ómoravicán, legismertebb művei a Tündérlak Magyarhonban, illetve a Rátótiak. Az író születésének 150. évfordulóját múlt évben jegyezték, és ez alkalomból a szülőháza közelében, a MÉF székházának falán emléktáblát avattak (Kazinczy Paszterkó DIana felvétele)

A MÉF ennek kapcsán hirdeti meg ezúttal is hagyományos irodalmi és képzőművészeti pályázatát az általános iskolás, és középiskolás tanulókhoz címezve. A 3. és 4. osztályos diákok számára a szervezők második alkalommal jelentettek meg rajzpályázatot, három témakörben: Téli este, Őszi pillanat, Az én iskolám címmel. Az általános iskolák 5. és 6. osztályos diákjai a következő címek egyikére írhatnak fogalmazást: Álmomban…, Mese a gyermekkorról, Egy napom. A felső osztályok 7. és 8. osztályos tanulói a Mit hoz a jövő?, Téli pillanatok, és Az én hősöm címek mentén foglalhatják össze gondolataikat. A középiskolásoktól esszét várnak, A múlt hősei, A Bácska rejtett kincsei címmel, illetve Papp Dániel egyik gondolata kapcsán: „Holdas nyári estéken, e gyönyörű estéken, melyeket csak a mi párás, fekete földünk ismer, Szent Iván napja körül, midőn a hosszú utcasorra belopózik a hereföldek, a repcések drága illata,…”. A középiskolások írhatnak novellát is szabadon választott témában, de annak kötődnie kell a helyi színekhez. A munkákat Times New Roman típusú, 12-es betűkkel várják, 1,5-ös sortávolsággal, november 22-ig az ertforum1@yahoo.com e-mail-címre, Papp Dániel tárgy megnevezéssel. Egy tanuló csak egy munkával jelentkezhet. A tanároktól azt kérik a szervezők, hogy egy elektronikus üzenetben csak 6 munkát mellékeljenek. A diákokhoz intézett kérés pedig, hogy a munka mentésének a neve tartalmazza a pályázó vezetéknevét és keresztnevét, lakóhelyét, alsó kötőjellel elválasztva, ponttal lezárva, docx kiterjesztéssel,(pl. Kovacs_Mihaly_Moravica.docx). A képzőművészeti alkotások hátlapján szerepelnie kell a pályázó nevének, a tanintézménye megnevezésének és a címének. Továbbá a diák tanárának a neve, és az e-mail-címe, amire az eredményekkel kapcsolatos értesítést küldhetik a pályázat meghirdetői. A munkákat a Moravicai Értelmiségi Fórum, 24 340, Stara Moravica/Bácskossuthfalva, Szent István u. 20 postacímre várják. A beérkező munkákat szakmai zsűri bírálja el, a legjobbak jutalomban részesülnek. A díjkiosztásra a Papp Dániel tiszteletére megszervezett emlékesten kerül sor, amelyre minden felkészítő tanár és díjazott meghívást kap. Az emlékest időpontjáról a későbbiekben tájékoztatják a szervezők a nyilvánosságot.