2024. április 18., csütörtök

Akikért nem szólt a harang

Koszorúzással egybekötött megemlékezés a tömegsírnál

Az 1944/45-ös vérengzések áldozataira emlékeztek meg tegnap Temerinben, a nyugati temetőben lévő tömegsírnál. A kegyeletadáson immáron 30. alkalommal vettek részt az önkormányzat, a pártok és a civil szervezetek képviselői, valamint az áldozatok hozzátartozói és a helyi megemlékezők is, akik minden évben fejet hajtanak az ártatlan áldozatok előtt. Mint minden évben, a Himnusz eléneklését követően a jelenlévők megemlékeztek nemcsak az 1944/45-ös gyászos őszének, hanem az 1956-os forradalom és az azt követő megtorlások áldozatairól, illetve az első világháború során életüket vesztett temeriniekről is.

Csorba Béla, a VMDP elnöke hangsúlyozta, hogy a november 1-jei megemlékezések a délvidéki magyarság számára kiemelt fontossággal bírnak, hiszen 75 évvel ezelőtt a kommunista partizán alakulatok tömeges népirtást rendeztek vidékünkön a magyar és német lakosság körében.

Fremond Árpád, a VMSZ alelnöke (Fotó: Góbor Béla)

Fremond Árpád, a VMSZ alelnöke (Fotó: Góbor Béla)

– A kilencvenes évek elejétől kezdtük a megemlékezéseket, de már korábban is a hozzátartozók lerótták kegyeletüket a tömegsírnál. Temerinben több mint 330 áldozata volt a vérengzéseknek, illetve még további 50-60 német ajkú polgár is életét vesztette. Sokak szerint küzdelmünkben elérkeztünk a falig, de folytatni kell tovább a munkánkat – mondta Csorba.

Fremond Árpád, a VMSZ alelnöke elmondta, hogy a 75 évvel ezelőtti véres délvidéki eseményekre már napjainkban szabadon, félelem nélkül emlékezhetünk meg.

– Az ártatlan délvidéki magyar, német és más nemzetiségű áldozatok kegyetlen megkínzása és kivégzése után hét évtizedet kellett várnunk arra, hogy levegyék rólunk hivatalosan is a kollektív bűnösség bélyegét. Azonban az elvesztett édesapákat, férjeket semmi sem hozhatja vissza. Megbocsátottunk, de nem feledhetünk – jelentette ki Fremond.

Az emlékbeszédeket követően Szungyi László főesperes és Sáfrány Dávid tiszakálmánfalvi segédlelkész egyházi megemlékezést tartottak. A gyászinduló hangjaira a jelenlévő szervezetek képviselő az emléktábláknál elhelyezték a kegyeletadás koszorúit. A megemlékezést a Szirmai Károly MME férfikórusa és a TEFU fúvós zenekar tagjai tették emelkedettebbé.