2024. március 29., péntek

Bővül a csatornahálózat Temerinben

A Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságtól a temerini község tízegynéhány millió dinárt kapott a csatornázás folytatására.

A Rákóczi Ferenc utcában folytatódik a szennyvízcsatorna építése (Góbor Béla felvétele)

A Rákóczi Ferenc utcában folytatódik a szennyvízcsatorna építése (Góbor Béla felvétele)

A napokban megkezdett építkezés összértéke azonban adó nélkül mintegy 19 millió, adóval együtt pedig 22,8 millió dinár. A különbséget a község fedezi. Az a szakasz folytatódik, amely Temerin északnyugati részében az Ivo Lola Ribar és a Rákóczi Ferenc utcában a Marko Orešković utcáig, vagyis a 22. lakónegyed bejáratáig már megépült. Innen épül majd tovább a gerinccsatorna a Petőfi Sándor utcáig, mintegy egy kilométer hosszúságban.

Az építkezésre már korábban ki kellett volna írni a közbeszerzési pályázatot, de mivel módosult a községi közbeszerzési eljárás, a versenypályázat kiírása csak augusztusban történt meg. A temeriniek már megszokták, hogy csak őszre kezdődnek a nagyobb infrastrukturális építkezések, amikor már esik az eső és sárosak az utcák. Így hát mindenki megfigyelheti, hogy milyen nehéz ilyen munkát végezni. A következő lépés nyilván a 22. lakónegyed csatornázása lesz, mivel a Rákóczi Ferenc utcai fővezetéknek csak akkor van értelme, ha arra rákapcsolják az alacsonyan fekvő 22-es lakónegyedet, ahol nagy gondot okoz a gyakori szennyvízkihordás a gyorsan megtelő szennyvíztárolókból. A másik nagy probléma az, hogy az ideiglenes szennyvíztisztítónak megtelt a kapacitása, és a már korábban megépült hálózatra történő újabb rákapcsolásokat sem tudja befogadni. Ígéret van egy nagyobb szennyvíztisztító megépítésére, de a köztársasági költségvetés a forrásokat még nem biztosította.

A szóban forgó csatornaszakasz építésére a közbeszerzési pályázatnak a nyertese az újvidéki Graditelj NS Építőipari Vállalat és a belcsényi Tehnohidrosfera vállalat. A munka elvégzésére 120 napot terveztek. Az építkezés szakértői felügyeletével az újvidéki Hidro-dizajn tervezőirodát bízták meg.