2024. április 23., kedd

Ebben a világban akarni és tenni kell

Óbecsén a kopjafánál hajtottak fejet az áldozatok emléke előtt (Fotó: Ricz Róbert)

Óbecsén a kopjafánál hajtottak fejet az áldozatok emléke előtt (Fotó: Ricz Róbert)

Ma délután az óbecsei belvárosi katolikus temetőben lévő kopjafánál hajtottak fejet az 1944/45-ös ártatlan áldozatok emléke előtt. Óbecsén azokból a vérzivataros időkből mintegy 220 kivégzett nevét őrizte meg az utókor, a kutatók becslése szerint azonban a négyszázat is elérhette az értelmetlen bosszú áldozatainak száma.

A megemlékezés kezdetén ft. Fuderer László plébános mondott imát az áldozatok lelki üdvéért, majd dr. Molnár Viktor, a Vajdasági Magyar Szövetség óbecsei községi szervezetének elnöke szólalt fel, aki arról beszélt, hogy a kivégzetteknek csak egy bűnük volt, hogy itt éltek.

– Úgy kell a jelenben cselekednünk, hogy ne ismétlődhessenek meg azok a borzalmak, amiket az őseinknek itt át kellett élniük. Azért kell dolgoznunk, hogy se mi, se a gyermekeink, se az unokáink ne kerülhessenek olyan helyzetbe, mint ami 1944/45-ben történt. A célunk az, hogy egy olyan közösséget alakítsunk ki, ahol békében és egyenlő lehetőségekkel éljenek a magyarok, a szerbek és minden más különböző nemzetiség. Ebben a világban akarni és tenni kell – zárta beszédét dr. Molnár Viktor.

A program végén koszorúkat helyeztek el az 1994-ben felállított kopjafánál. A Magyar Nemzeti Tanács, a községi önkormányzat, a VMSZ és annak fórumai, a VMSZ–VMDP–MEP, illetve a civil szervezetek közül pedig a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör, a KMV, az ÖkoBecse és a Than Fivérek Értelmiségi Kör helyezte el a kopjafánál az emlékezés virágait. A megemlékezést Farkas Trisztán szavalata, valamint a Schola Cantorum egyházi kórus fellépése tette ünnepélyesebbé.