2024. április 19., péntek

Magyarok kenyere Magyarkanizsán

Két tonna lisztet osztottak szét a gyerekekkel foglalkozó intézményeknek és a nagycsaládosoknak

Csütörtökön reggel futott be a magyarkanizsai városháza elé az a teherautó, amelynek raktere színültig volt liszttel, amit azután a gyermekekkel foglalkozó egyesületeknek és a nagycsaládosoknak osztottak szét.

Az érintettek számára nagy örömet jelent, hogy részesülhetnek az adományból (Puskás Károly felvétele)

Az érintettek számára nagy örömet jelent, hogy részesülhetnek az adományból (Puskás Károly felvétele)

A minden évben megszervezett akciónak az idén is sokan örülhettek a községben, ugyanis több tonnányi lisztet adományoztak. Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke is részt vett a megmozduláson, és elmondta, már tíz éve rendszeresen megszervezik az adományok összegyűjtését búza formájában a gazdáktól, hogy aztán azt a leginkább érdemesülteknek liszt formájában adhassák tovább a Magyarok Kenyere program keretein belül.

– Minden évben egy picit gyarapszik az adomány, a mezőgazdasági termelők mintegy 40-50 százalékkal többet adnak, mint az előző évben, úgyhogy az idén már csaknem tizennyolc tonna búza gyűlt össze. Ezt a tizennyolc tonnát váltottuk át lisztre, tízezer kétszáz kilóra, és ennek a szétosztása indult el szerdán, csütörtökön pedig a második állomásunk Magyarkanizsa volt. A község területén a gyerekekkel foglalkozó intézmények és a nagycsaládosok részére két tonnát osztottunk szét, ugyanis figyelembe vettük, hogy amennyi búzát a termelők összeadtak, az liszt formájában ugyanabban a mennyiségben visszakerüljön azokra a területekre, ahonnan a búza érkezett. Az idei évi búzaadományokat 380-an adták össze, mindenkitől csak egy zsákkal kértünk, amit ezúton is köszönünk a termelőknek. A szlogenünk itt is kifejezésre jut: a gyerekmosoly minden pénznél többet ér – hangsúlyozta Nagy Miklós.

Magyarkanizsa Község Szociális Védelmi Szolgáltató Központjának védencei már készülhetnek a karácsonyi sütésre, hiszen ők is kaptak az adományból, illetve hatvan községbeli család között osztották szét a lisztet. Varga Nagy Kornélia nagycsaládos anyuka, most már nagymama, elmondta, hogy több éve részesülnek az adományból, ami nagy öröm számukra.

– Huszonöt kiló lisztet kaptunk, ami nagyon jól jön minden évben. Az én fiaim nagyon aktívak a konyhában, így közösen dolgozunk ebből az adományból. Keverjük teljes kiőrlésűvel, és sok mag hozzáadásával a legkülönbözőbb sütemények kerülnek ki a kezünk alól, így az ünnepek előtt meg főleg jól jön. Ez egy csodálatos akció, amely összetartja a magyarokat, úgy érezhetjük, hogy nincsenek határok, végre együtt vagyunk ilyenkor, számunkra ezt is jelenti a Magyarok Kenyere akció – mondta a nagycsaládos Varga Nagy Kornélia.

Az összetartozás és a segítségnyújtás ékes példája Magyarkanizsán is működik, ezt jelzi ez a megmozdulás is, amely sok családot hozzásegít a könnyebb sütéshez, mert bizony van, akiknek ez nagyon nagy segítséget jelent.