2024. április 20., szombat

Megkezdődött a szennyvíztisztító építése

A Bácsfeketehegy melletti munkálatok helyszínére látogatott a tartományi kormányfő – A teljes projektum értéke eléri a 4 millió eurót – A kishegyesi nyitja a hasonló beruházások sorát – nyil

Pénteken délelőtt Igor Mirović tartományi kormányfő személyesen tekintette meg a Bácsfeketehegy melletti szennyvíztisztító építésének a kezdetét. A magas rangú vendéget Marko Lazić, Kishegyes község polgármestere, Kerekes Zoltán alpolgármester, Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke és az önkormányzat más tisztségviselői fogadták.

Igor Mirović kormányfő megtekinti a szennyvíztisztító építésének kezdetét (Fotó: Lakatos János)

Igor Mirović kormányfő megtekinti a szennyvíztisztító építésének kezdetét (Fotó: Lakatos János)

Az építkezés megtekintése után Igor Mirović elmondta, hogy Kishegyes község élen jár a szennyvíztisztító projektum kivitelezésében.

– A projektum értéke meghaladja a 478 millió dinárt, és a mostani fázisra a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság biztosít több mint 200 milliót. Kishegyes község önkormányzata rátermettségéről tett tanúbizonyságot, mert kis községről van szó, mégis elsőként fejezték be a szükséges terv- és egyéb dokumentációt. Más községekre még sok munka vár e téren, itt pedig bő egy év múlva már elkészül a szennyvíztisztító. Az itteni munkával párhuzamosan megkezdődik a szennyvízhálózat és a fő kollektor építése is. A munkálatok hamarosan megkezdődnek Topolyán is, jövőre pedig Szenttamáson és Temerinben. A köztársasági kormány eszközöket fog elkülöníteni további helyszíneken történő építkezésekre is. Ma szimbolikusan megkezdtünk egy folyamatot, amely során Vajdaság-szerte szennyvíztisztítók fognak épülni. Elégedetlenek voltunk ezzel a területtel, amely évek óta egyre nagyobb problémát jelentett. Sok községben olyan szintre jutott, hogy lehetetlen normálisan élni a szennyezéstől és a szagoktól. Kishegyes községekben a Krivaja folyó jelent ilyen szempontból komoly gondot – nyilatkozta a kormányfő, majd arról is szólt, hogy ezek igen nagy volumenű projektumok, amikbe évtizedek óta nem kezdtek bele. A mostani alkalom az első, hogy a tartományi kormány egy ilyen nagy és költséges beruházást finanszíroz. Ez nagy lépés egy olyan kis község számára, mint Kishegyes, és a háztartások mellett fokozatosan rá tudnak majd csatlakozni az ipari létesítmények is a szennyvíztisztítóra – fogalmazott Mirović, majd hozzáfűzte, hogy a következő években elkészítik a Krivaja medrének  tisztítási tervét is. Egy másik nagy gond az ivóvíz-szolgáltatás.

– Versecen a köztársasági kormánynak köszönhetően sikerült megoldanunk ezt a gondot, a napokban pedig a Nagykikindai önkormányzat is úgy döntött, hogy vízgyárat épít. Törökbecse is a szükséges tervdokumentáció előkészítésén dolgozik. Pénzügyi és technikai szempontból vizsgáljuk mindazt, ami az elmúlt évtizedekben negatív volt, és a munkák egy részét a köztársaság, egy részét pedig mi fogjuk állni. Januártól a tartományi költségvetésben sokkal nagyobb összeg fog az önkormányzatok rendelkezésére állni tervdokumentációk előkészítésére – nyilatkozta a kormányfő.

Jelenleg az előkészítő földmunkálatokat végzi a kivitelező (Fotó: Lakatos János)

Jelenleg az előkészítő földmunkálatokat végzi a kivitelező (Fotó: Lakatos János)

A mai egy történelmi nap Kishegyes község és polgárai számára – nyilatkozta a médiának Marko Laz polgármester.

– A szennyvíztisztító felépültével javulni fog a lakosok életminősége. Köszönetet mondok Igor Mirović kormányfőnek és a tartományi kormánynak, hogy felismerték ennek a problémának a jelentőségét. Remélem, hogy az Aleksandar Vučić elnök által meghirdetett befektetési terv keretében a következő 2-3 évben kiépítjük a szennyvízhálózatot az egész községben – mondta el a polgármester.

A szennyvíztisztító megépítésével egy lassan 15 éves álom valósul meg – nyilatkozta Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke.

– Hangsúlyozni kell, a Vajdasági Magyar Szövetségnek egy nagy eredménye, hogy ilyen kis községben, mint Kishegyes, 4 millió eurós beruházás valósul meg. Ez az első fázisa a mi álmunknak, amivel szinte párhuzamosan megvalósul az álmunk másik része is, a szennyvízhálózat kiépítése. Erre vonatkozóan is komoly ígéretet kaptunk, az önkormányzat részéről a tervdokumentáció elkészült, és a szükséges engedélyek is megvannak. Ezt az önkormányzat önerőből nem tudná megvalósítani, ezért mindenképpen köszönetet kell mondani a tartományi kormánynak, a  Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságnak és Pásztor Istvánnak – mondta el Szűgyi, majd arról is szólt, hogy a munkálatok 18 hónapig tartanak. Az elnök reméli, hogy mire a szennyvíztisztító elkészül, addigra a szennyvízhálózat is egészen, vagy részben kiépül.