2024. március 29., péntek
BRIT VÁLASZTÁSOK

Farage jönne be a kiskapun

A Brexit-párti vezér szövetséget ajánl Johnsonnak

Választási szövetséget ajánlott pénteken Boris Johnson konzervatív párti brit kormányfőnek Nigel Farage, a legradikálisabb EU-ellenes brit politikai erő, a Brexit Párt vezetője, de ennek fejében a Brexit feltételeit rögzítő megállapodás elvetését követelte.

Farage a Brexit Párt kampánynyitó londoni nagygyűlésen kijelentette: a Brexit-megállapodás elvetésére szólítja fel Boris Johnsont, mert „ez a megállapodás nem Brexit”. „Idővel az emberek lassan rájönnek, hogy Johnson mit is írt alá az EU-val, és az nem fog tetszeni nekik” – tette hozá.

Nigel Farage pénteki kampánynyitóján amondó volt, a Brexit kérdését csak egy „kilépési szövetség” létrehozásával lehet rendezni (Fotó: AP via Beta)

Nigel Farage pénteki kampánynyitóján amondó volt, a Brexit kérdését csak egy „kilépési szövetség” létrehozásával lehet rendezni (Fotó: AP via Beta)

Szerinte a Brexit kérdését csak egy országos kiterjedésű „kilépési szövetség” létrehozásával lehet rendezni. Szavai szerint ebbe nemcsak a kormányzó Konzervatív Pártot és a Brexit Pártot lehetne bevonni, mivel ő beszélt a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt soraiból is olyanokkal, akik örömmel indulnának a decemberi választáson, ha ezt a koalíciót sikerülne összehozni.

Farage ugyanakkor figyelmeztette Johnsont, hogy az ajánlat visszautasítása esetén a Brexit Párt minden egyes választókörzetben önálló jelölteket indít a december 12-ei előrehozott parlamenti választáson.

A Brexit Párt vezetője szerint Johnsonnak az EU-val elért Brexit-megállapodás helyett szabadkereskedelmi megállapodás aláírására kellene törekednie az Unióval, és ennek határidejét 2020. július 1-jére kellene kitűzni. Ha addig nem sikerül elérni ezt az egyezményt, Nagy-Britanniának megállapodás nélkül ki kell lépnie az EU-ból, és onnantól a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna a kétoldalú kereskedelem az EU-val.

„Ez lenne az igazi Brexit” – vélekedett Farage, akinek rendszeresen jelentkező betelefonálós műsora van a legnagyobb londoni kereskedelmi rádióban, a LBC-ben. Előző este félórás interjút készített Donald Trump amerikai elnökkel, aki kijelentette: örülne, ha Johnson és Farage összeállna, mivel ketten nem akármilyen számokat hoznának a decemberi választáson.

Farage az általa vezetett műsorban Trump felvetésére is úgy válaszolt, hogy ha Boris Johnson ejti a Brexit feltételeit rögzítő „rettenetes” megállapodást, és választási kampányában azt a célt tűzi ki, hogy Nagy-Britannia kereskedni akar Európával, de politikai beavatkozás nélkül, akkor ő hajlandó lenne azonnal felsorakozni mögötte.

A legnagyobb közvélemény-kutatók felmérései alapján készített friss összegzés szerint a népszerűségi listát a Johnson vezette Konzervatív Párt vezeti 36 százalékos támogatottsággal, Farage Brexit Pártja 11 százalékos támogatottsági átlaggal a negyedik.