2024. március 28., csütörtök

Lesz új gyerekszobánk!

Milliókkal támogatja a nagycsaládosokat a tartományi kormány

Száztizenhét vajdasági nagycsalád juthatott új házhoz, vagy újíthatta fel otthonát a tartományi kormány támogatásának köszönhetően. Összesen 132 millió dinár értékű támogatási szerződést írtak alá pénteken azok a három- és négygyermekes családok, akik a lakhatási feltételeik javítására pályáztak a szociálpolitikai és demográfiai titkárságnál.

Kurcinák György és Kurcinák Legény Mónika (Fotó: Tóth D. Lívia)

Kurcinák György és Kurcinák Legény Mónika (Fotó: Tóth D. Lívia)

Gyerekek és fiatal szülők népesítették be pénteken a tartományi kormány dísztermét. A nagycsaládosok boldogan érkeztek Újvidékre, hiszen otthonaik megvalósítására kaptak lehetőséget. A temerini Kurcinák családnál is nagy az öröm, hiszen új gyerekszobát kapnak a gyerekek. A példás nagycsalád ugyanis a lehető legnagyobb megpályázható összeget kapta meg a titkárság pályázatán: egymillió kétszázezer dinárra számíthatnak a szülők a ház bővítésénél. A három csemete már kitervezte, hogy ki, hol alszik majd, és a szobáik színét is megrendelték szüleiktől.

– Egy ideje már tervezzük a ház bővítését, hiszen a gyerekek külön szobára vágynak. Tavaly még nem volt elegendő önrészünk a megvalósításhoz, de az idén ez is összejött – meséli a boldog anyuka. Kurcinák Legény Mónika szerint hatalmas segítség az, hogy vissza nem térítendő támogatásról van szó, a tízezer eurós összeget pedig nagyon méltányosnak tartja.

– A pályázáshoz elég sok dokumentumot össze kellett gyűjteni, sok utánajárást követelt, de most azt érzem, hogy minden fáradságot megért. Nagy segítség ez számunkra – tette hozzá a temerini édesanya.

A támogatási szerződés aláírására érkezett anyukákat, apukákat és gyerekeiket Igor Mirović tartományi kormányelnök köszöntötte és kifejezte elismerését mindazoknak, akik a többgyermekes családmodellt választották.

– Sikeresen fejleszthetjük a gazdaságot, építhetünk hidakat, víztisztítókat, utakat, felújíthatunk számtalan épületet is, de mindez mit sem ér, ha nincs kinek. A jelenlegi kormány egyik legnagyobb problémája a fehér pestis. A népesség fogyatkozásának megállítása elsődleges feladatunkká vált –  hangsúlyozta Mirović beszédében. Hozzátette: a tartományi kormány több intézkedést is foganatosít, amelyek célja, hogy gyermekvállalásra ösztönözze a fiatalokat.

Nagycsaládosok a tartományi kormány dísztermében (Fotó: Tóth D. Lívia)

Nagycsaládosok a tartományi kormány dísztermében (Fotó: Tóth D. Lívia)

Predrag Vuletić szociálpolitikai, demográfiai és nemi egyenlőségügyi titkár megjegyezte, bár a népességpolitikai intézkedések hatása általában csak évek múltán érezhető, a támogatások iránti érdeklődés már most is azt mutatja, hogy a tartományi kormány tervei hatékonyak és a fiatalok itt maradását szolgálják. A korábbi felmérések azt mutatták, hogy a fiatal házaspárok több mint fele egy fedél alatt él a szüleivel.

– Az újdonsült anyukák többsége nem tér vissza a munkahelyére, de legalábbis több évig szünetelteti a munkaviszonyát. A statisztikai adatok szerint minden kilencedik anya arra kényszerül, hogy a gyermeke megszületését követően otthon maradjon. A meddőség pedig a házasságok 15–20 százalékában jelentkezik – vázolta a közel sem ideális helyzetet Vuletić.

Jelenleg három népességpolitikai intézkedést hajt végre a tartományi vezetés. A három- és többgyermekes munkanélküli szülők anyasági pótlékot kapnak immár két éve. Emellett támogatják a mesterséges megtermékenyítéseket is: az elmúlt időszakban 534 egészségügyi beavatkozás által több mint 130 gyermek jöhetett világra Vajdaságban. Második éve hirdetik meg a lakhatási feltételek javítását célzó pályázatot is: a két éve alatt összesen 195 millió dinárt különítettek el arra, hogy 180 vajdasági család új vagy felújított otthonhoz juthasson.