2024. április 24., szerda

Innováció és trendek

Kétnapos ifjúsági konferenciát szerveztek a Selyemgyárban

Újvidéken, a Selyemgyár Kultúrközpontban megtartották a Fiatalok, innováció és trendek elnevezésű kétnapos konferenciát, amelyen a fiatalok politikai, kulturális felzárkóztatása volt a fő téma.

A Fiatalok, innováció és trendek elnevezésű kétnapos konferenciát a Novi Sad – Európa Ifjúsági Fővárosa OPENS 2019 ifjúsági egyesülete szervezte az Ifjúsági Munkaközponttal (CZOR) karöltve.

Snežana Klašnja, az ifjúsági államtitkár tanácsadója elmondta, a konferencia kiváló alkalmat nyújt arra, hogy feltérképezzék, mit sikerült az ifjúság politikai felzárkóztatása terén elérni helyi, tartományi és köztársasági szinten, valamint felmérjék azokat a lehetőségeket, amelyeket a jövőben meg kellene valósítani a civil és az állami szektor együttműködésének a terén. Klašnja kifejtette: most, amikor Újvidék a fiatalok regionális központja, meg kell állapítani, milyen eredményeket mutathatnak fel az Európa Kulturális Fővárosa 2019 projektum keretében, mert minden hasznos fejleményét a fiatalok életminőségének javítására kell felhasználni.

– A kutatások azt mutatják, hogy a fiatalok számára a legnagyobb kihívást az jelenti, hogyan találjanak munkát a szakterületükön. Az ifjúsági központok, klubok vagy irodák esélyt nyújtanak számukra, hogy a szervezett beszélgetések során kifejthessék kreatív ötleteiket. A fiataloknak szükségük van olyan helyiségekre, ahol ismertethetik kreativitásukat, és ahol új dolgokat sajátíthatnak el különféle ingyenes előadásokon – magyarázta Klašnja.

A Fiatalok, innováció és trendek elnevezésű kétnapos konferenciára több mint 170 résztvevő érkezett az országból és a régióból – olvasható a Dnevnik napilap honlapján.

Vukašin Grozdanović, az OPENS koordinátora elmondta, vendégek érkeztek például Tuzlából is, náluk működik az egyik legsikeresebb ifjúsági központ a régióban, amely egy specifikus modell alapján funkcionál.

– Szeretnénk megtudni, hogyan működik a tuzlaiak és a régió többi ifjúsági központja, klubja. Egy ilyen konferencia kiváló alkalom arra, hogy új tapasztalatokat szerezzünk, majd azokat alkalmazzuk itthon. Érdekes információkat hallhattunk azzal kapcsolatban, hogyan működnek az ifjúsági központok, és milyen fenntartható megoldásokat alkalmaznak – véli Grozdanović.

A konferencia első napján főként a fiatalok érdeklődési irányzatairól és a generációk váltásáról hallhattak az érdeklődők, a második napon pedig a fiatalokkal történő kommunikáció innovatív megoldásairól szóltak a résztvevők.