2024. április 25., csütörtök

A családi biztonságért

A Kishegyesi Szociális Központ a novembert a családon belüli erőszak elleni harcnak szenteli

A Kishegyesi Szociális Központ számos rendes tevékenysége mellett két témával is intenzívebben foglalkozott/foglalkozik. Októbert az időseknek szentelte, a november pedig a családon belüli erőszak elleni harcról fog szólni – mondta el lapunak Nagy Mélykúti Kiskovács Ildikó, a központ vezetője.

Nagy Mélykúti Kiskovács Ildikó (Lakatos János felvétele)

Nagy Mélykúti Kiskovács Ildikó (Lakatos János felvétele)

– Október az idősek hónapja, és a Vöröskereszttel közösen részt vettünk egy koordinációs megbeszélésen, majd megrendezésre került egy tematikus teadélután is. Ezen a nyugdíjas résztvevőknek bemutatkoztak a község különböző intézményei, köztük a központ is. Itt felhívtuk a figyelmet az időseket érintő problémákra, valamint arra a segélyre, amit a kisnyugdíjasok tudnak igényelni évente kétszer. Szó volt az időseket érő családon belüli erőszakról is, mivel sokszor izoláltan élnek, és a családon belül valaki bántalmazza őket. A teadélután résztvevői aktív nyugdíjasok, épp ezért felhívtuk a figyelmüket arra, hogy figyeljenek oda az idős ismerőseikre, szomszédaikra – számolt be a központ vezetője, majd ennek kapcsán elmondta még, hogy sok olyan idős van a környezetünkben, aki ápolásra, gondoskodásra szorul. Ezzel a szemben az idősek otthonai túl vannak terhelve és nehéz bejutni, ezért gondot okoz az idősek elhelyezése. Ez a probléma megoldható olyan személyek által, akik befogadják az időseket. Ez nagyon humánus foglalkozás – fogalmazott Nagy Mélykúti Kiskovács, és ezeknek a személyeknek a szociális központ tiszteletdíjat fizet. Kishegyes községben csak két ilyen család van, viszont jó lenne, ha többen is foglalkoznának ezzel – fogalmazott a központ vezetője.

November a családon belüli erőszak elleni harc hónapja, ennek keretében november 25-e a nők elleni erőszak világnapja. A szociális központ is ezt a hónapot annak szenteli, hogy felhívja a figyelmet erre a problémára – mondta el Nagy Mélykúti Kiskovács.

– Ezzel a témával kapcsolatban a Vöröskereszttel karöltve előadást szervezünk, ami mindenki számára nyitott lesz, és azt a célt szolgálja, hogy a lakosság megismerje ezt a problémakört. Nekünk, polgároknak, valamilyen szinten kötelességünk, hogy szóljunk az illetékeseknek, ha ilyesmit észlelünk. Ez olyan probléma, amiről az áldozat sok esetben nem mer beszélni, nem mer segítséget kérni. Két évvel ezelőtt kezdték alkalmazni a családon belüli erőszak megelőzését szabályozó törvényt. Azóta megnőtt a családon belüli erőszak miatti bejelentések száma, illetve az ezzel kapcsolatos intézkedések. Intézkedés gyanánt az elkövetőt 48 órára eltávolítják a lakhelyéről, amit a bíróság általában egy hónapra meghosszabbít – mondta el a központ vezetője, majd arról is szólt, hogy a családon belüli erőszak másodlagos elszenvedői minden esetben a gyerekek. Amíg a gyerekek oktatási intézménybe járnak, addig az központ az intézmény bevonásával dolgozik a probléma megoldásán, de külön tanácsadójuk is van, akihez bizalommal fordulhatnak a családtagok.

Nagy Mélykúti Kiskovács arról is beszámolt, hogy az új törvény alkalmazása óta családi erőszak esetén az áldozatok gyakrabban fordulnak a rendőrséghez, mint a szociális központhoz. A szociális központba az idén 3-4 bejelentés érkezett, s ezekkel a központ a rendőrséggel és az ügyészséggel közösen foglalkozott. Emellett a községben 2-3 olyan eset történik havonta, amikor a bejelentés a rendőrséghez érkezik. Ezeknek a megoldásán is közösen dolgoznak.