2024. április 25., csütörtök

Emlékezés a holokausztra

Megnyílt Lea Vidaković Memento című kiállítása a Szabadkai Városi Múzeumban

Lea Vidaković Memento című kiállítását szerdán nyitották meg a Szabadkai Városi Múzeumban. Az esemény az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál keretében valósult meg. A multimediális kiállítás a művésznő nagyanyja, Vidaković Balás Lea emlékeire épül, akit tizennégy évesen családjával együtt hurcoltak el Auschwitzba.

A megnyitó előtt a jelenlevők Miroslav Jovančić zenei performance-át hallhatták. A kiállítást dr. Vera Mevorah független kutató nyitotta meg.

– Ritkán döbbenünk rá arra, hogy azok, akik átélték a holokausztot, már nincsenek velünk, és nem tudják elmondani az ezzel kapcsolatos érzéseiket. Lea Vidaković kiállítása arra figyelmeztet, hogy nem mehetünk el emellett a tragédia mellett szó nélkül. A kiállítás tárgyaival próbálja megteremteni azt az atmoszférát, amelyet a holokauszt szenvedői átéltek. Nála a föld azt a határt jelképezi, amely köztünk és azok között van, akik már nincsenek velünk – mondta dr. Vera Mevorah a megnyitón.

A sötét terembe érve a szétszórt földre lépünk, installációkat, videókat, elszórt bőröndöket és családi fotókat láthatunk. Az egyik monitoron a nagymama visszaemlékezései olvashatóak. A monoton zene és a nem mindennapi látvány hátborzongató és megrázó atmoszférát teremtenek.

Lea Vidaković kiemelte, hogy számára teljesen más volt összeállítani ennek a kiállításnak az anyagát, mivel érzelmileg is kötődik hozzá.

– Ez egy családi történet, amelyet mindenképpen szerettem volna megosztani másokkal. Ez a kiállítás több elemet foglal magába, például animációkat, installációkat. A helyiség olyan, mintha egy színházi díszlet lenne, egy labirintus, amelyen végig kell mennie a nézőnek – nyilatkozta a művésznő.

A kiállítás november 26-áig áll nyitva a látogatók előtt.