2023. február 4., szombat

Aurescu a Trianon-centenáriumtól félti a román–magyar kapcsolatokat

A jövő évi Trianon-centenáriumtól félti a román–magyar kétoldalú kapcsolatokat Bogdan Aurescu román elnöki tanácsos, akit a beiktatásra váró új román kormány külügyminiszteri tisztségére javasolt Ludovic Orban miniszterelnök-jelölt, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

Aurescu a kétkamarás parlament egyesített külügyi szakbizottságában lebonyolított szerdai meghallgatása alkalmával fejtette ki álláspontját a román diplomácia prioritásairól. Ezek sorában a képviselőház külügyi bizottságát elnöklő Biró Rozália Magyarországra vonatkozó kérdésére válaszolva részletezte a kétoldalú kapcsolatokra vonatkozó nézeteit, és hozta szóba az első világháborút lezáró, Magyarország határait kijelölő békeszerződést.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora arra kért magyarázatot: miért került az utolsó helyre Magyarország a kormányprogram szomszédságpolitikával foglalkozó fejezetében. Aurescu szerint ebben semmilyen szándékosság nincs, Magyarország 2002 óta stratégiai partnere Romániának, amellyel rendkívül fontos kereskedelmi kapcsolatai vannak. Úgy vélte: ki kell egyensúlyozni a Magyarország javára billenő külkereskedelmi mérleget, és sajnálkozva beszélt a befektetések terén tapasztalható különbségekről, hozzátéve, hogy ezeket a kérdéseket szabályozni kell.

A külügyminiszter-jelölt egy kétoldalú kereskedelmi kamara létrehozását sürgette, és megemlítette, hogy a két országnak sok fontos közös projektje van, például a Bukarest–Budapest gyorsvasút megépítése.

„Meg kell említenem a kisebbségi vegyesbizottságot is, amely sajnos már nagyon régóta nem ült össze, az utolsó jegyzőkönyvet 2009-ben írtuk alá. Azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy jövő év június 4-én lesz a trianoni békeszerződés századik évfordulója: reméljük, hogy ez az alkalom nem hoz diplomáciai konfrontációt a kétoldalú kapcsolatokban” – mondta a román külügyminiszter-jelölt.

Aurescu a parlamenti szakbizottság előtt tartott felvezetőjében az Egyesült Államokkal ápolt stratégiai partnerségének, Románia európai uniós integrációjának elmélyítését és a NATO-ban elfoglalt pozíciójának megszilárdítását nevezte a román külpolitika fő célkitűzéseinek. A szakbizottság nagy többséggel – 31 szavazattal három ellenében, két tartózkodás mellett – alkalmasnak találta Aurescut a külügyminiszteri beosztásra.

Az RMDSZ elnöke korábban visszalépésnek minősítette, hogy ismét Aurescu lehet a román külügyminiszter, aki Victor Ponta szociáldemokrata kormányában 2014 novemberétől kezdődően egy évig állt a román diplomácia élén. Kelemen Hunor azt mondta: a jobbközép PNL igazán találhatott volna ugyanolyan jó, de nyitottabb diplomatát a szociáldemokrata Adrian Nastase iskolájából származó Aurescu helyett a román külügyi tárca élére.

Az RMDSZ – az egyes miniszterjelöltekkel kapcsolatos fenntartásaitól függetlenül – hétfőn írásos megállapodást kötött a PNL-lel az Orban-kormánynak nyújtandó parlamenti támogatásról.

A Ludovic Orban által javasolt PNL-kormány beiktatásáról november 4-én szavaz a bukaresti parlament.