2024. április 26., péntek

Elfogadta a horvát kormány a 2020-as költségvetés tervezetét

A horvát kormány csütörtökön elfogadta a 2020-as költségvetés tervezetét, amely 0,5 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal és 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

A kormány a bevételeket 145,1 milliárd kunára ( 6409 milliárd forint), a kiadásokat 147,3 milliárd kunára ( 6506 milliárd forint) tervezi.
Zdravko Marić pénzügyminiszter a kormányülést követő sajtótájékoztatón elmondta: az előrejelzések szerint a GDP-arányos államadósság mértéke 2019-ben 71,5 százalékot tesz majd ki, 2020-ban pedig 3,5 százalékponttal csökken, és 68 százalékra mérséklődik.
A tárcavezető 1,4 százalékos inflációval számol, valamint a foglalkoztatás további javulásával.
A kormány 2020. január 1-jétől 8,3 százalékkal megemeli a minimálbért, amely így nettó 3000 kuna helyett 3250 kunát tesz majd ki. Andrej Plenković horvát kormányfő a kormányülésen rámutatott, hogy a mostani emeléssel a kormány mandátuma alatt 30 százalékkal, valamivel több mint száz euróval nőnek Horvátországban a minimálbérek.
A kabinet két héttel ezelőtt arról is határozott, hogy jövőre három lépésben hat százalékkal emeli a közszférában dolgozók bérét, és emiatt elhalasztja a jelenleg 25 százalékos áfakulcs január elsejétől tervezett 1 százalékpontos csökkentését.
Erre a lépésre azért szánta el magát a kormány, mert a tanítók és a tanárok október 10. óta tartó sztrájkja miatt a kisebbik koalíciós partner, a liberális Horvát Néppárt (HNS) vezetése úgy döntött, amennyiben nem teljesülnek a tanárok követelései, nem szavazzák meg a költségvetést, és kilépnek a kormányból. A nagyobbik kormányzó párt, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a HNS szerdán megállapodtak arról, hogy 2020. június 30-ig, a kormány felülbírálja a jelenlegi bérbesorolási kategóriák. Abban az esetben, ha a rendelkezésre álló idő alatt ezt mégsem sikerül megtenni, a pedagógusi bértáblán belül két százalékponttal emelik az úgynevezett illetményszorzókat. A oktatási dolgozók nem elégedettek a döntéssel, és továbbra is sztrájkolnak.