2024. március 29., péntek

Lejár a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság mandátuma

Hivatalosan lejár a mandátuma csütörtökön a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottságnak, és ezért ügyvivőként folytatja tevékenységét, miután az új összetételű brüsszeli testület az eredeti tervekkel ellentétben nem tud hivatalba lépni november elsején.

Jean-Claude Juncker szerdán tartotta 2018-as évértékelőjét (fotó: Beta/AP)

Jean-Claude Juncker (fotó: Beta/AP)

Az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság november elején lépett volna hivatalba, azonban ezt el kellett halasztani, mivel a francia, a magyar és a román biztosjelöltet is elutasították az Európai Parlamentben (EP). A jelenlegi cél december elseje, bár vannak, akik szerint egyre kevésbé valószínű, hogy ez tartható lesz.
A csúszás miatt Jean-Claude Juncker mostani elnök és a biztosi testület jelenlegi tagjai maradnak a posztjukon ügyvivőként.
Ilyenre korábban már háromszor is volt példa, legutóbb a másodszor is José Manuel Barroso vezette Európai Bizottság esetében, amely a tervezettnél három hónappal később állt csak fel, ez viszont lassíthatja a közösségi munkát, mert ügyvivői minőségben a testület illetékessége korlátozott.
"Ezen időszak alatt folytatni fogjuk a napi adminisztrációt. Anélkül, hogy elébe mennénk a következő bizottság politikai döntéseinek" - írta Juncker múlt héten a biztosoknak küldött levelében.