2024. április 25., csütörtök

Felemás értékelés

Tanja Fajon a Belgrád–Pristina párbeszéd folytatására buzdított
Tanja Fajon a Vučićnál tett látogatáskor is csalódottsággal nyugtázza, hogy a párbeszéd megrekedt (Fotó: Beta)

Tanja Fajon a Vučićnál tett látogatáskor is csalódottsággal nyugtázza, hogy a párbeszéd megrekedt (Fotó: Beta)

Tanja Fajon elnök vezetésével folytatták szerbiai látogatásukat az EU–Szerbia Stabilizációs és Társulási Parlamenti Vegyes-Bizottság uniós küldöttségének tagjai. A küldöttséggel Deli Andor is Szerbiába utazott. Az EP és a szerb parlament együttes ülésén Tanja Fajon a Belgrád–Pristina párbeszéd folytatásának a fontosságát hangsúlyozta. Az EP csalódottsággal nyugtázza, hogy a párbeszéd megrekedt és semmiféle előrehaladást nem sikerült felmutatniuk a feleknek – emelte ki Tanja Fajon, reményét fejezve ki, hogy a felek hamarosan ismét tárgyalóasztalhoz ülnek, majd ezt követően mielőbb közös nevezőre jutnak a kapcsolataikat hosszútávon és tartósan, a nemzetközi joggal összhangban rendező megállapodásról. A Belgrád és a Pristina közötti kapcsolatok rendezése az egyik legfontosabb feltétel Szerbia európai uniós csatlakozásának a szempontjából – nyomatékosította Tanja Fajon, majd megismételte: az EU egyetért azzal kapcsolatban, hogy a párbeszéd folytatásának legfontosabb alapfeltétele a pristinai védővám hatályon kívül helyezése. Mint hozzátette, mindemellett azt sem lehet elhallgatni, hogy a jelenlegi helyzetért Szerbia ugyanannyira felelős, mint Koszovó.

Az EP küldöttségét Aleksandar Vučić államfő is fogadta. A beszélgetésen téma volt az újonnan felálló európai intézmények tagjainak a megválasztása, illetve kinevezése. Vučić elégedettségének adott hangot, hogy az EP szerbiai jelentéstevőjévé Vladimír Bilčíket választották meg. A szerb államfő sajtóirodájának közleménye szerint Aleksandar Vučić a továbbiakban Szerbia legfontosabb külpolitikai célkitűzéseit sorolta: a béke és a térség stabilitásának a megerősítése, a jószomszédi kapcsolatok elmélyítése, a megbékélés politikájának a folytatása, valamint a berlini folyamat folytatása.

Tanja Fajon arról biztosította a szerb államfőt, hogy az EP továbbra is az EU bővítésének az elkötelezettje marad, Szerbia pedig egyike a legkomolyabb jelölteknek. Az EP küldöttségének vezetője ezt követően a gazdasági reformok eredményét méltatta, majd aggodalmának adott hangot a sajtószabadság helyzetének és a szerbiai újságírókat érő támadásoknak az okán. Azt üdvözölte, hogy az illetékesek kidolgozták a médiastratégiát.

Egy nappal korábban Tanja Fajon és a küldöttség Ana Brnabić miniszterelnökkel találkozott. Itt egyebek mellett arról is szó volt, hogy az EP bekapcsolódott a választási feltételekről kezdett újabb párbeszédbe. A kormányfő szerint ennek a támogatásnak hatalmas jelentősége van Szerbia számára.