2024. március 29., péntek
ZOMBOR

Tűzvédelmi bemutató

Taktikai gyakorlat keretében mutatták be ma a Szentháromság téren, hogy mi a teendő tűzesetekkor, miként csökkenthető a keletkező kár mértéke.

Légpárnás menekítés (Fotó: Fekete J. József)

Légpárnás menekítés (Fotó: Fekete J. József)

A bemutatón a katonaság, a katasztrófavédelem, a tűzoltóság és a Vöröskereszt városi szervezetének összehangolt akcióját láthatták a látványosság hírére egybegyűltek.

A gyakorlat forgatókönyve szerint tűz ütött ki a városháza első emeletén, először sűrű füst gomolygott ki az ablakokon, majd a bentrekedtek segélykiáltásai hallatszottak, működésbe lépett a tűzjelző, szirénázva érkeztek a tűzoltók, a mentők, a Vöröskereszt aktivistái befogadó központot improvizáltak a sérültek elsődleges ellátására.

Összesen nyolc személyt mentettek ki az épületből. Ketten könnyebb füstmérgezéssel, saját lábon, a katasztrófavédők támogatásával hagyták el az épületet, volt, akit égési sérülései, mást végtagtörés miatt hordágyon hoztak ki a mentősök, egy személyt pedig vélt gerincsérülése folytán merevítő hordágyon mentettek az épületből. Ketten ugyancsak saját lábon jutottak ki az égő épületből, de mivel a tűz elzárta a menekülési útvonalat, kénytelenek voltak az emeletről a tűzoltók által odakészített légpárnára vetniük magukat. A tűzoltók időközben elfojtották a lángokat, a mentőszolgálat minden kimentett személyről beszámolt az őket átvevő egészségügyi dolgozóknak és a pácienseket átadta további ellátás céljából.

A hadsereg képviselője mindvégig kommentálta a taktikai gyakorlat menetét, így a közönség minden pillanatban tudta, mi történik.

A közönség megtapsolta a sikeresen befejezett szimulációt.