2024. április 23., kedd

Felújított stációk a zentai Szent Anna temetőben

Tisztább, rendezettebb környezet várja a sírokhoz látogatókat

Nagy átalakuláson, vagyis inkább szépülésen ment át a zentai Jézus Szíve-plébánia tulajdonát képező Szent Anna temető az utóbbi hónapokban. A gondnokságot júniusban egy adai vállalkozó vette át, és azóta látványos változások történtek. Rácz Szabó István, a Jézus Szíve-plébánia koordinátora elmondta, hogy feltérképezik a területet, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy méltó sírkertet alakítsanak ki.

A Szent Anna temető az utóbbi hónapokban jelentős átalakuláson esett át (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A Szent Anna temető az utóbbi hónapokban jelentős átalakuláson esett át (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

– A nyár folyamán és az ősz kezdetén rengeteg szemét meg mindenféle törmelék kikerült a területről, azóta a temető minden része kaszálható. Egy köbméteres szemétgyűjtőket készíttettünk, és több pontra kihelyeztük őket, hogy többé ne kelljen a földre dobni az elhervadt virágokat, koszorúkat, hanem ezekbe, mivel így nem fújja őket szanaszét a szél. Járda készült 120 méter hosszan olyan részen, ahova eddig nehezen lehetett eljutni, kitábláztuk a parcellákat, a kápolna egy részét újrafestettük, és új csaptelepeket szereltünk fel. Eddig túl kevés helyen volt víz, és messzire kellett menni érte. Összesen kilenc helyre terveztünk csapot, és eddig hat készült el. Tervbe vettük a temető teljes feltérképezését, hogy tudjuk, melyik sírhelyen ki nyugszik, és mikor lett odatemetve. Ez nagyon fontos, mert eddig nem voltak ilyen adataink, és csak az egyházi anyakönyvekre tudtunk támaszkodni, ha valakit kerestek. A Szent Anna temető egyházi temető, így egyházi és állami szabályok is vonatkoznak rá. Sírhelybérletet kell váltani, vagy meg kell azt hosszabbítani, ugyanis a bérlet tíz évre szól. Ezzel kapcsolatban a gondnokot kell keresni. Ha a sírhelybérleteket kiváltják vagy meghosszabbítják a hozzátartozók, akkor képet kapunk arról is, melyek a gondozatlan sírok, amelyeket újra lehet értékesíteni – hangsúlyozta Rácz Szabó István, és arra is felhívta a temetőbe látogatók figyelmét, hogy felújították a stációkat.

– Minden egyes stáció felújítását más-más család vagy személy finanszírozta, és a bennük található üvegképeket a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezete oktatói és védenceik készítették el. A stációk november 1-jén és 2-án tekinthetők meg – emelte ki Rácz Szabó István, aki elmondta azt is, hogy még az idén 200 tujafát ültetnek el a temetőben, jövőre pedig remélhetőleg felépül az egykori csőszház helyére tervezett első világháborús emlékmű, amely annak a több mint ezer zentainak állít majd emléket, akik az első világháborúban vesztették életüket.