2024. április 20., szombat

Mi fán terem a jog?

A topolyai Juhász Erzsébet Könyvtárban hétvégén ismét megrendezésre került a Mi fán terem? elnevezésű program, melynek témája ezúttal a jog volt.

A foglalkozást Takó-Bogárdi Brigitta, a Szegedi Tudományegyetem jogtudományi kara doktori iskolájának hallgatója tartotta, aki a játékos előadás után elmondta, hogy a gyermekek aktívak voltak a foglalkozás során.

– A gyerekek nagyon aktívak voltak, el merték mondani a saját véleményüket. Ezek az őszinte vélemények a felnőtt korban sokszor a társadalmi elvárások miatt csökkennek, a gyermekkorban viszont nagyon spontánul törnek elő, és ez nagyon izgalmassá tud tenni egy előadást. Mindenki véleményét meghallgattuk és próbáltunk együtt gondolkodni. Az előadást persze játékkal zártuk.

Milyen példákon keresztül szemléltette a jogot?

–Főleg hétköznapi példákat igyekeztem felhozni. Mivel az iskolában is számos kötelezettség van, ezért próbáltam inkább erről az oldaláról megfogni a dolgokat. Azt tartottam fontosnak, hogy a gyerekek tisztában legyenek vele, hogy ha sérelem éri őket, akkor tudják, kihez forduljanak, hogy megértsék, kik a jogrendszerünk szereplői, hogyan épülnek egymásra a különböző területek, mit jelent a hatalmi ágak elválasztása, szétválasztása, és hogy később, felnőttként hogyan tudják tudatosan kialakítani az őket körülvevő környezetet azzal, hogy tisztában vannak a jogaikkal és a kötelezettségeikkel.

Hogyan készült fel az előadásra?

–Eddig csak egyetemistáknak tartottam előadásokat, kicsit féltem attól, hogyan tudom majd lekötni a gyerekek figyelmét. Észrevettem, hogy negyvenöt perc után (ami a tanórák átlagos hossza) már elkezdtek mozgolódni, ekkor kezdtünk bele a játékba. Pár szülő is csatlakozott, így pedig még élvezetesebb volt, hogy őket is bevontuk – nyilatkozta Takó-Bogárdi Brigitta.