2024. április 20., szombat

Virágok széles választéka

Az ünnepekre várják a nagy forgalmat a Tejpiac virágárusai

Pénteken mindenszentek ünnepe, szombaton pedig halottak napja van. Ilyenkor a temetőkben megszépülnek a sírok. A hozzátartozók virágokat, mécseseket visznek elhunyt szeretteik síremlékeihez. De nem csak a temetőink, hanem a szabadkai Tejpiac is virágba borult, ugyanis ebben a néhány napban reménykedhetnek a virágárusok az átlagosnál nagyobb forgalomban.

A piacon a virágcsokrok ára 300 dinártól indul. Virágot szálanként is vehetünk, amelynek ára fajtától és nagyságtól függően 60 és 200 dinár között mozog. A cserepes virágok közül a krizantémokból találni a legtöbbet az asztalokon, ezek ára 100 és 300 dinár között alakul, míg az árvácskáé 40 és 100 dinár között. Az asztalok tele vannak szebbnél szebb virágokkal, amelyek azonban ritkán találnak vásárlóra, legalábbis erre panaszkodtak a virágárusok.

– Cserepes krizantémokat árulok. Ennek ára 100 dinárnál kezdődik és a legdrágább 250 dinár. A forgalommal nem vagyok megelégedve. Az ünnepekre várjuk a nagy forgalmat, de sajnos idén rengeteg a virág, mert szép idő volt. Emiatt az ünnepekre nagyot fognak zuhanni az árak – mondta az egyikük.

Egy másik árus szintén az ünnepekre várja a nagy forgalmat, de több tényezőtől is függ, hogy aznap többen fognak-e virágot vásárolni.

– Az elmúlt héten hétköznap nagyon rossz volt a forgalom. Hétvégén volt egy kis mozgás, sajnos azonban elmaradt a korábbi években tapasztalt vásárlókedv. Természetesen a nagyobb forgalmat mi is a mindenszentekre és a halottak napjára várjuk. Mi, árusok, mindig várunk, de hogy valóban lesz-e nagyobb forgalom, az több tényezőtől függ. Például, hogy milyen lesz az időjárás, lesz-e pénzük a vásárlóknak. Ha éppen az ünnepek előtt kapnak fizetést vagy nyugdíjat, akkor jobban vásárolnak, ha viszont nem jött fizetés vagy nyugdíj, akkor csak az olcsóbb virágokat veszik. Jelenleg a krizantémokat vásárolják leginkább, valamint az árvácskákat, amelyeket előszeretettel ültetnek ki a temetőkbe, kertekbe. A virágok jól termettek idén, mert nem volt nagyobb fagy. Ezért is alacsonyak az árak. A virágok a kiskertekben is megmaradtak, ilyenkor pedig minden olcsóbb. Ha jön egy komolyabb fagy, amely elpusztítja a kertekben lévő virágokat, akkor az árak is növekednek, és a forgalmunk is nagyobb – magyarázta a virágárus.

A temetőkbe nemcsak virágot visznek a megemlékezők, hanem egy szál gyertyát vagy mécsest is gyújtanak elhunyt szeretteikért, ami szintén kapható a tejpiacon. Egy szál gyertya, nagyságtól függően, 8–15 dinár, míg az üvegmécses ára, szintén mérettől függően, 50 és 250 között alakul.

Az utóbbi években a mi tájainkon is elterjedtek a halloweenhez köthető szokások. Ezen szokások egyike a töklámpás faragása. A Tejpiacon a lámpáshoz szükséges tököt is beszerezhetjük. Kaphatóak egészen kicsik, amelyek a tenyerünkben is elférnek, de az asztalok között egészen nagyokat is találhatunk. Ettől függően alakul az áruk is, darabonként 80 dinártól indul és 200–300 dinárig terjed, de találtunk olyan helyet is, ahol 400 dinárt is elkértek egy tökért.