2024. március 28., csütörtök
MOHOL

Madárvédelmi előadás gyerekeknek

Kétnyelvű madárvédelmi előadást tartottak a napokban Moholon, a Zöldike Természetvédelmi Civil Szervezet szervezésében a helyi Novak Radonić Általános Iskola harmadik osztályos tanulói számára. A madarak gondozásáról és védelméről szóló programon több mint negyven kisdiák vett részt, akik megtudhatták, miért fontos a madarak téli etetése és védelme, illetve megismerkedhettek azzal is, hogyan kell kihelyezni az etetőket, és miként lehet odút készíteni számukra.

A gyermekek meggyőződhettek arról, milyen nagy biztonságot jelentenek a környék madarainak az emberek által készített etetők, itatók és mesterséges odúk, és megtudhatták, miért nem szabad az énekesmadaraknak kenyeret, kenyérmorzsát, péksüteményt adni, illetve azt is, miért jó az olajos magvak mellett almával etetni őket, amit minden rovarfogyasztó madár kedvel. A résztvevők közül többen is megfogadták, hogy a foglalkozás után otthon is készítenek madárházakat, valamint etetőket is tesznek ki a cinkéknek, a fekete rigóknak és a verebeknek.

Báity Ferenc, a Zöldike Természetvédelmi Civil Szervezet elnöke a foglalkozást követően elmondta, az összejövetel elsődleges célja az volt, hogy felkeltse a gyermekek érdeklődését a környezetükben élő madarak iránt, illetve felhívja a figyelmüket a róluk való gondoskodás fontosságára, és hozzátette, hogy céljuk minél eredményesebb megvalósítására irányuló törekvéseiket a jövőben is folytatják. A program fő támogatója Ada község önkormányzata volt.