2024. április 19., péntek

A zsidó könnyűzene ereje

Vastaps az ötödik kántorkoncert fellépőinek
Neumark Zoltán és Nógrádi Gergely a kántorkoncerten

Neumark Zoltán és Nógrádi Gergely a kántorkoncerten

Nagy sikert aratott az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál keretében lezajlott ötödik kántorkoncert a szabadkai Zsinagógában. Az esemény Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa és a Szabadkai Zsidó Hitközség közös szervezésében valósult meg. A múzsák neveletlen gyermekei – a zsidó könnyűzene legszebb melódiái elnevezésű koncertre sokan voltak kíváncsiak, hiszen teljesen megtelt a zsinagóga.

A kedd esti koncert előtt elsőként Csallóközi Eszter, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának főkonzulja köszöntötte a jelenlevőket.

– Ez a koncert kiemelkedő eseménye az Őszi Zsidó Kulturális Fesztiválnak. A kántorkoncert a kultúra és a sokszínűség ünnepe. Nagy örömömre szolgál, hogy az eseményt Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa támogatja, és az eseményre egy olyan épületben kerülhet sor, amelynek felújításához Magyarország Kormánya is hozzásegített. Örömmel látom, hogy milyen sokan jöttek el ezen az estén, és azt is, hogy ez a nemrég még romos épület miként vált Szabadka pezsgő életének részévé – emelte ki Csallóközi Eszter.

Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke elmondta, hogy az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál eseményei iránt egyre nagyobb az érdeklődés. A kántorkoncert nemcsak a helyieket vonzza, hiszen messzebbről is érkeztek látogatók.

– Az Őszi Zsidó Kulturális Fesztiválnak az utóbbi időben egyre több támogatója van. A pozsonyi Preßburger Klezmer Band szombati koncertjét Szlovákia művelődési minisztériuma támogatta. Hálásak vagyunk Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának, amiért támogatták a kántorkoncertet – mondta Szabados Róbert.

Az est fellépői Fellegi Balázs operaénekes, Klein Judit énekművész, Kun Ágnes Anna, a Magyar Állami Operaház operaénekese, dr. Nógrádi Gergely, a Frankel Leó úti zsinagóga főkántora, valamint Neumark Zoltán zongoraművész voltak. A közönség hallhatta a többi között Eisemann, Gershwin, Legrand, Carlebach és Loewe szerzeményeit, valamint részletek hangzottak el a Hegedűs a háztetőn című musicalből. A fellépők óriási sikert arattak, a közönség állva tapsolta vissza őket.

Az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál mai záróestjén az Adresat nepoznat című szerb nyelvű előadást mutatják be 19.30-kor a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban.