2024. április 25., csütörtök

A zsidó kulturális örökség jelentősége

Dr. Toronyi Zsuzsanna tartott előadást a Szabadkai Városi Múzeumban

Szerdán folytatódott az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál programsorozata. Dr. Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatónője A zsidó kulturális örökség bemutatása és értelmezése címmel tartott előadást a Szabadkai Városi Múzeumban. Az intézmény az előadás társszervezőjeként partner a REDISCOVER–Újrafelfedezés projektben.

Mgr. Hulló István múzeumigazgató köszöntőjében elmondta, hogy ennek a nagy méretű európai projektnak a célja a Duna-régió zsidó kulturális örökségének megismertetése. Szerbiából egyedül a Szabadkai Városi Múzeum vesz részt a projektben.

Fő partnerük Szeged Megyejogú Város Önkormányzata, amelynek képviseletében Szentgyörgyi Anna ismertette a részleteket.

– A projektban nyolc Duna menti ország kilenc városa vesz részt, köztük Szabadka és Szeged. A projekt a Duna menti régió rejtett zsidó kulturális örökségének feltárását, kiaknázását és széleskörű bemutatását célozza meg – emelte ki Szentgyörgyi Anna.

Mihájlovity Anikó, a Szabadkai Városi Múzeum múzeumpedagógusa szólt arról, hogy az elkövetkező időszakban egy kiállítás keretében szeretnék bemutatni a szabadkai zsidóság kultúráját.

Dr. Toronyi Zsuzsanna előadásából megtudhattuk, hogy miként lehet értelmezni a zsidó kultúrát. A többi között hallhattunk a zsidó kulturális örökség múzeumi bemutatásáról, valamint a budapesti Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár munkájáról.

– Azt gondolom, hogy minden közösség úgy definiálja magát, hogy elmondja, kik vagyunk. Ehhez használja a közös szokásrendszert, törvényeket, eredetlegendákat, sorsfordító eseményeket. Minden közösségnek vannak hősei, áldozatai, mártírjai, akikre közösen emlékezik. Az is fontos egy közösségnek, hogy definiálja azt, hogy kik nem vagyunk. Tehát azt tudjuk mondani, hogy mi vagyunk a nép, amely egy nyelvet beszél, ez a mi közös kultúránk, ez a mi örökségünk – mondta dr. Toronyi Zsuzsanna.