2024. április 19., péntek

A fiatalok társadalmi szerepvállalása

A VIFÓ tagjai Szocsiban és Marosvásárhelyen jártak

A szabadkai Vajdasági Ifjúsági Fórum néhány tagja nemrég részt vett a Youth of European Nationalities őszi szemináriumán az oroszországi Szocsiban. Ezenkívül a szervezet tagjai képviselték szervezetüket a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) közgyűlésén Marosvásárhelyen is. A két rendezvényen tapasztaltakról, valamint a VIFÓ elkövetkező programjairól Berkó Szilárd elnök és Búcsú Ákos, a VIFÓ külhoni- és közkapcsolatokért felelős elnökségi tagja számolt be lapunknak.

– A Youth of European Nationalities egy ernyőszervezet, amely több mint 40 kisebbségi ifjúsági szervezetet fog össze Európa-szerte. A YEN részt vesz a különböző nemzetközi fórumokon, mint például az Egyesült Nemzetek Szervezete, illetve az Európai Unió számos tanácsa és fóruma, valamint parlamentje. A VIFÓ 2005 óta tagja a YEN-nek. Az első években a VIFÓ tagjai aktívan részt vettek a YEN konferenciáin, aztán volt egy hosszabb szünet. Tavaly februárban az elnökünk, Berkó Szilárd részt vett a svájci szemináriumukon. A szervezet évente négy szemináriumot tart, amelyek minden évben egy-egy téma köré épülnek. Az idén arról volt szó, hogy az ifjúság miként tudja felemelni a hangját, hogyan tud részt venni a közéletben és a politikában. Az idén részt vettünk a februári szemináriumon, amelyet Horvátországban tartottak. Az ottani szerb közösség fogadott bennünket. Tavaly nyáron Szilárddal elmentünk a hollandiai rendezvényükre. Az idén Szocsiban tartották az októberi szemináriumukat. Egy oroszországi német közösség fogadott bennünket. A szeminárium egy hétig tart. Az első néhány napban megismerkedtünk a fogadó közösséggel. A hét második felében a projektmenedzsment volt a téma. Ezt műhelymunkákon, kis csoportokban dolgoztuk fel. A VIFÓ-ból négyen tudtunk ellátogatni Szocsiba. Fontos megemlíteni, hogy ezek a szemináriumok költségtérítésesek. Azt tapasztaltuk, hogy a szemináriumon résztvevő kisebbségek hasonló problémákkal küszködnek. A résztvevő szervezetek rendezvénypalettája is hasonló. A különbséget abban látom, hogy tőlünk nyugatabbra a fiatalok jobban részt vesznek a politikai életben – osztotta meg velünk Búcsú Ákos.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) közgyűlését Marosvásárhelyen rendezték meg. A HÖOK összefogja a magyarországi egyetemek hallgatói önkormányzatait. Néhány évvel ezelőtt indult meg a HÖOK külhoni programja, amely azokat a határon túli ifjúsági szervezeteket és hallgatói önkormányzatokat szólítja meg, amelyek érdekképviselettel foglalkoznak.

– A VIFÓ nem tajga a HÖOK-nek, mivel nem foglalkozunk érdekképviselettel. Partnerként és megfigyelőként tudunk eljárni a közgyűlésekre. A közgyűlés rendkívülinek számított, mivel nem az anyaorszaágban rendezték meg. Ennek oka, hogy a HÖOK vezetősége felfigyelt arra, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem hallgatóit folyamatos nyelvi diszkrimináció éri. A HÖOK-közgyűlésen a résztvevők kivonultak, hogy hangot adjanak a tiltakozásunknak – tudtuk meg Berkó Szilárdtól.

A Vajdasági Ifjúsági Fórum nyolcadik alkalommal szervezi meg a VIFÓ Ifjúsági Konferenciát. Az eseményre november 13-án 18 órától kerül sor a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium dísztermében. A négy előadó mellett díszvendége is lesz a konferenciának. A résztvevők az esemény Facebook-felületén regisztrálhatnak. Emellett a VIFÓ november 7-én 18 órától a szegedi Prokon Egyesülettel egyetemben egy megemlékezést tart az 1944/45-ös vérengzések évfordulója alkalmából a Szakegyesületek és Társulatok Szövetsége épületében. Az eseményen előadások lesznek, valamint a jelenlevők részt vesznek a Vergődő madár emlékmű megkoszorúzásán is.