2024. április 25., csütörtök

Küszöbön a digitális transzformáció

Ivan Đoković nyitotta meg a konferenciát

Ivan Đoković nyitotta meg a konferenciát

Tegnap BITS 2019 címmel tartottak IKT-ipari konferenciát az Újvidéki Vásár Kongresszusi Központjának nagytermében. A konferencián az IT-szektorral kapcsolatok témák álltak a középpontban.

A digitális technológia visszavonhatatlanul bevonult a gyártóüzemekbe, a konferencián ezeket a digitális eszközöket ismertették meg a vállalatok vezetőivel. Az előadások célja a kis- és középvállalkozások versenyképességének fokozása, a hatékonyabb finanszírozási tervezésre vonatkozó iránymutatások, a jövedelmezőség növelése, valamint az üzleti digitalizálás. Az előadások arra próbáltak választ adni, hogy mit és milyen lépéseken keresztül lehet és érdemes digitalizálni.

– A digitális átalakulás nemcsak a gazdaságban, hanem az egész társadalomban, életünk minden területén realitássá vált, a világ többi részén azonban már régóta mindennapos jelenség. Sürgősen szükségünk van egy stratégiailag megtervezett és fenntartható digitális átalakítási rendszerre – mondta Ivan Đoković tartományi gazdasági titkár és tartományi kormányfő-helyettes a konferencia megnyitóján. Kiemelte, hogy a digitális transzformációhoz szükséges stratégia hozzá fog járulni a gazdaság további fejlődéséhez, és ahhoz is, hogy minden polgár számára hozzáférhetővé tegye a kultúrát és a közszolgáltatásokat.

Hozzátette, mivel az egyén életében szinte nincs olyan dimenzió, amely ne az információs és kommunikációs technológiákon alapulna, ezért a Tartományi Gazdasági és Turisztikai Titkárság jelentős forrásokat fordít a digitalizálásra és az innovációra a következő költségvetési évben is.

A megnyitón Horváth József és Szentmártoni László, az Európa Kollégium informatikusai is részt vettek. Várakozásokkal tekintettek az előadás elé.

– Úgy gondoljuk, hogy az informatikai rendszerünket fejleszteni kell, és követni az újdonságokat. Nagy hangsúlyt fektetünk az adatmegőrzésre és biztonságra. Állandóan követni kell az újításokat, amelyek jelen vannak a piacon, és ez a konferencia jó lehetőség erre – mondta el Horváth József.

Sörös László, a Szabadkai Közgazdasági Kar tanára bővebben is szólt a témáról:

– A fókusz a digitális transzformáción, annak következményein van, illetve, hogy a vállalatok hogyan készülhetnek fel azokra a változásokra, amelyek nyilvánvalóan előttünk állnak. A digitális transzformáció olyan folyamat, amely a fejlett világban már nagyban zajlik, és várható, hogy ez bizonyos késéssel nálunk is végbe fog menni. Az, hogy egy kis késéssel ez esetben előnyt jelent számunkra, mivel azért már rendelkezünk valamiféle tapasztalatokkal, így a hibalehetőség elméletileg kisebb kellene hogy legyen. A digatalizáció jó módszere annak, hogy a vállalatok csökkentsék a kiadásokat, illetve az előállítási költségeket, mert ez az egyetlen módja annak, hogy a fejlett országok fel tudják venni a harcot az olcsóbb munkaerővel rendelkező, kevésbé fejlett országokkal.

Az értekezletet az újvidéki Positive vállalat szervezte, együttműködve a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkársággal, a Szerbiai Gazdasági Kamarával és Újvidék Város Turisztikai Szervezetével.