2024. március 28., csütörtök

A messzeringó gyerekkor világa

Csaknem száz általános iskolás diák versengett a hétvégén Zentán megtartott szavalóversenyen

Negyedik alkalommal tartották meg szombaton Zentán az általános iskolák alsós és felsős tanulói számára életre hívott Messzeringó gyerekkorom világa... elnevezésű szavalóversenyt, amelynek ezúttal a Thurzó Lajos Általános Iskola épületének felújítása miatt nem az intézmény, hanem a zentai Alkotóház adott otthont.

Az alsósok kategóriájának díjazottjai (Máriás Endre felvétele)

Az alsósok kategóriájának díjazottjai (Máriás Endre felvétele)

A rendezvény kezdetén, a Thurzó Lajos Általános Iskola tanulói, Gulyás Boglárka és Mancfeld Bianka alkalmi produkciója után a szervezők nevében Galusz Gabriella, a Thurzó Lajos Általános Iskola tanítónője köszöntötte az egybegyűlteket, majd a megmérettetést Hugyik Richárd, a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ igazgatója nyitotta meg, aki a versmondásnak és a versek szeretetének fontosságára hívta fel az egybegyűltek figyelmét, kitérve Thurzó Lajos költészetének jelentőségére is, végezetül pedig arra kérte a szülőket és a pedagógusokat, hogy a jövőben is támogassák a gyermekeket ebbéli tevékenységükben, hiszen a versek által olyan élményekben lehet részük, amelyeket más módon nem lenne lehetőségük megélni.

Az összesen mintegy száz résztvevő produkcióit az alsósoknál a Fehér Miklós író, újságíró, Máriás Endre újságíró és Tóth Lívia újságíró; a felsősöknél pedig a Juhász Lassú Kornélia könyvtáros, Szűgyi Zoltán költő és Varga Tamás színművész összetételű zsűri bírálta el, amelynek döntése értelmében az első és a második osztályosok között Jurcsák Renáta szerezte meg az első helyet, a másodikat Tarján Dorkának, a harmadikat Ivković Viktóriának ítélték oda, Szalai Leát pedig különdíjjal jutalmazták. A harmadikosok és negyedikesek között az első helyezést Rekovics Regő érdemelte ki, a két egyenrangú második helyezést Deák Viola és Jurcsák Róbert, a két egyenrangú harmadikat Nagy Tamás és Radócki Márk szerezte meg, különdíjban pedig Füstös Emma, Lovas Jázmin és Pribičević Tara Blanka részesült. A magyart környezetnyelvként tanuló diákok mezőnyében Dušan Isakov lett az első, Aleks Šebek a második és Luka Kopunov a harmadik, a sajátos nevelési igényű diákok közül pedig Csordás Erika és Mészáros József különdíjban részesült.

A felsősök mezőnyének legjobbjai (Máriás Endre felvétele)

A felsősök mezőnyének legjobbjai (Máriás Endre felvétele)

Az ötödikesek és hatodikosok mezőnyében az első díjat Galusz Áronnak ítélte oda a zsűri, a második helyezést Hugyik Sára, a harmadikat pedig Csévári Nina érdemelte ki. A hetedik és nyolcadik osztályosok között Jaksa Dominika bizonyult a legjobbnak, a második Tóth Katarina, a harmadik Biczók Adrianna, a különdíjas pedig Molnár Mona lett. A zsűri könyvjutalomban részesítette Makrinov Alexandrót és Szabó Némedi Esztert. A magyar nyelvet környezetnyelvként tanuló diákok között Flora Adelát, a sajátos nevelési igényű diákok között pedig Kolompár Tibort, Perpauer Szebasztiánt és Staničev Zlatomirt díjazták.

A IV. Messzeringó gyerekkorom világa…elnevezésű szavalóverseny a Thurzó Lajos Általános Iskola szervezésében, a Magyar Nemzeti Tanács, Zenta község önkormányzata, a Forum Könyvkiadó Intézet, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a zEtna Kiadó, valamint a zentai Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ támogatásával valósult meg.