2024. március 29., péntek

Móra Ferencre és Móra Istvánra emlékeztek

Nagyszabású rendezvénnyel ért véget a hétvégén Kiskunfélegyházán a Móra-emlékév

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület október 26-án tartotta meg Kiskunfélegyházán a Móra-emlékév záróeseményét, amelyen megemlékeztek Móra Ferenc és Móra István életéről és munkásságáról.

A rendezvény a Móra István szülőházánál megtartott koszorúzással kezdődött, majd a Városháza dísztermében szakmai előadásokkal folytatódott. Csányi József polgármester köszöntője után Kapus Béláné, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnöke üdvözölte a tanácskozás résztvevőit, akik ezt követően több szakmai előadást is meghallgathattak, köztük Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója Móra Istvánról szóló tanulmányát, Pejin Attila, a zentai Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ szakmunkatársa A Mórák Vajdaságban című előadását, valamint Hománé Móra Éva, Móra István dédunokája Móra Ferenc: Ének a búzamezőkről – Az emberség regénye című előadását is. A délelőtti program keretében az egybegyűltek mindemellett a Móra diákszemmel Kiskunfélegyházán elnevezésű diáktalálkozó győzteseivel is megismerkedhettek.

A délutáni program Móra Márton sírjának megkoszorúzásával kezdődött, majd a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban megtartott Móra-találkozóval folytatódott, ahol Móra István és Móra Ferenc leszármazottaival találkozhattak a vendégek. A Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elkészítette a Mórák családfáját, amelyet egy emlékéremmel együtt ünnepélyes keretek között adták át mindazoknak, akik sokat tettek a Móra-hagyaték ápolásáért. A kevi Móra István Művelődési Egyesület nevében Perpauer Attila, az egyesület elnöke vette át az emlékérmet, aki Zenta község önkormányzata nevében is köszöntötte az egybegyűlteket, a zentai Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ nevében pedig Pejin Attila.

A délutáni programban a kevi Móra István Művelődési Egyesület szervezésében Móra László versei hangzottak el Harmat Edina és Kerekes Zalán, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola tanulói előadásában, akiket Burány Hajnalka készített fel a rendezvényre.