2024. április 24., szerda

Közlekedjünk biztonságosan

A tanulási nehézséggel küzdő diákok versenye Bácskossuthfalván

Negyedik alkalommal szervezte meg a bácskossuthfalvi Értük Civil Szervezet a tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek számára a közlekedési versenyét.

Díjkiosztás a lányok csoportjában (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Díjkiosztás a lányok csoportjában (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Ezúttal 35 általános iskolás vett részt. A házigazda Id. Kovács Gyula Általános Iskola diákjai mellett a pacséri Moša Pijade Általános Iskolából, a krivajai Vuk Karadžić Általános Iskolából és a bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskolából érkeztek a versenyzők. A rendezvény főszervezője, a bácskossuthfalvi iskola műszaki tanárnője, Szabó Kis Csepegi Ella elmondta, hogy pozitív energiákat szabadít fel a gyerekekből ez a verseny, hiszen nagyszerű alkalom arra, hogy a tanulók egyenlő eséllyel mutathassák meg a tudásukat, ügyességüket.

– A versenyünk magyar és szerb nyelven zajlik, és három kategóriában hirdettünk eredményt. Igyekeztünk a képességekkel összhangban, két részben összemérni a résztvevőink tudását. Egy egyszerűsített tesztet kellett megoldaniuk, ahol például a kerékpár részei iránt érdeklődtünk, illetve néhány közismert közlekedési tábla megnevezésére kérdeztünk rá. Az ügyességi pályán kerékpárt kellett hajtani, az egyensúlyérzéket teszteltük. A versenynek ez a része egyáltalán nem könnyített, mégis a diákok nagyon szépen helyt álltak – nyilatkozta a verseny főszervezője, aki hozzátette, hogy a rendezvény teljes mértékben gyermekközpontú. A szervezésben ki veszik a részüket a bácskossuthfalvi általános iskola közlekedési szakkörének tanulói, akik a versenyeken is sikerrel bizonyítanak.

– Nagyon büszke vagyok a háttércsoportomra, mert nemcsak a tanulmányi versenyeken bizonyítják a rátermettségüket, hanem ezen a rendezvényen is maximálisan számíthattam rájuk. Igyekszünk valamennyi versenyzőt és a szervezésben résztvevőt motiválni. Ragaszkodom hozzá, hogy a legjobbak felálljanak a dobogóra és érmet kapjanak. Valamennyien a műszaki oktatásban is használható eszközöket vehettek át, emellett golyóstollat és a tavalyi verseny képkockáival díszített füzetet kaptak. Ez utóbbi hatalmas sikert aratott – nyilatkozta Szabó Kis Csepegi Ella, aki elmondta azt is, hogy a tanároktól kapott visszajelzések alapján a versenyek nagyon sokat jelentenek a tanulási nehézséggel küzdő gyerekek számára, hiszen felfigyelnek rájuk, értékelve van a tudásuk, sikerélményt kapnak és a többi diáktársuk felé is bizonyíthatják a rátermettségüket.

A lányok közül a legjobb eredményt a pacséri Paulić Daniela érte el, aki őszintén bevallotta, hogy nem készült túl sokat a versenyre, de nagyon örül a sikerének. A közúti közlekedésben pedig igyekszik a jövőben is odafigyelni a saját és mások biztonságára is. A verseny végén a diákokat az Id. Kovács Gyula Általános Iskola konyhájában vendégelték meg.

A rendezvényt ezúttal is a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően tudták megszervezni Bácskossuthfalván.