2024. április 25., csütörtök

Elbúcsúzhatunk a Zsolnay kerámiától

Kiírták a zöld szökőkút felújítására vonatkozó közbeszerzési pályázatot

Hamarosan felújítják a Szabadka egyik szimbólumaként ismert zöld szökőkutat. A nem megfelelő karbantartás, a téli fagyok és a gördeszkások „szórakozása” tette indokolttá annak teljes átépítését. A 34 éves szökőkút alatt húzódó elöregedett vízvezetékekből az évek során nagy mennyiségű víz szivárgott a többi épület alá, és ahhoz, hogy hozzáférjenek a meghibásodott csövekhez, teljesen le kell bontani azt.

A zöld szökőkútra vonatkozó látványtervek már 2011-ben elkészültek, a kivitelezési munkálatok kezdését ez év közepére ígérte az önkormányzat Beruházási és Fejlesztési Titkársága, azonban a közbeszerzési pályázat kiírása egészen mostanáig váratott magára. A felhívásra november 21-éig jelentkezhetnek a pályázók, a kiírásban szereplő kritériumoknak eleget tevő vállalatot a felhívás lezárását követően 25 napon belül választják ki. A munkálatok a szerződés aláírását követően kezdődhetnek meg, és a pályázati kiírás szerint 180 napon, azaz fél éven belül be kell fejeződniük.

A tervek alapján az új szökőkút 3300 négyzetméternyi területen fog elhelyezkedni, és három egységből tevődik össze: egy talajszintben fekvő szökőkútból, három lassabb mozgású medenceszerű vízfelületből, és egy padokkal ellátott területből. A pályázati felhívásból kiderül, hogy az új szökőkút felépítését három fázisban valósítják meg, amelynek munkálatai egy időben zajlanak majd. Az első magában foglalja a talajszinti szökőkút kiépítését, a technikai műveleteket, valamint a burkolócsempék lehelyezését. A második fázisban a vízsugarak fúvókáival kapcsolatos műveleteket, míg a harmadikban a sekély medencék kialakítási munkálatait végzik el.

A kör formájúra tervezett komplex szökőkútrendszer központi részét a talajszinti szökőkút képezi. Ebbe világítótesteket és 61 fúvókát helyeznek el koncentrikus körökben, amelyekből akár 4 méter magasra is ugorhatnak a vízsugarak. A víz csobogása összhangban lesz a megvilágítással. A három 30 centiméter mély medenceszerű építmény oldalát szecessziós jellegű motívumokkal díszítik, lassan kering majd bennük a víz, mindegyikbe egy-egy „szigetet” építenek, belsejüket pedig diszkréten kivilágítják. Az új szökőkút parkosított részére padokat helyeznek, füves területet alakítanak ki és virágokat ültetnek. Mindemellett 13 szeméttárolót, fákat védőrácsokat és reklámoszlopokat is kihelyeznek. A szökőkút Népszínház felőli részén különböző geometriai alakzatokban húzódik majd a sétány, de figyelmet fordítanak a megvilágításra is, ugyanis 15 új villanyoszlop kihelyezését is előirányozták. A pályázat szerint elbúcsúzhatunk a Zsolnay kerámiától, mert a kiírásban az áll, hogy a szökőkutat Semmelrock betonkockákkal, csempékkel és gránitlapokkal fogják díszíteni.