2024. április 19., péntek

Novak utolsó hete

Novak Đoković tegnap a 275., egyben utolsó idei hetét kezdte meg a világranglista élén. Jövő hétfőn már a spanyol Rafael Nadal lesz az első, és idővel kiderül, hogy Đoković egy hétre, vagy huzamosabb időre adta át a trónt, esetleg soha többé nem foglalja el a világ legjobbjának kijáró posztot.

A hivatalos ranglistán Novak tegnap még 320 ponttal vezetett a spanyol előtt, amikor azonban levonják a párizsi és a mestertornáért járó pontokat, vagyis az élő ranglistán Nadal előnye 1280-at tesz ki, és hétfőn, a párizsi eredményektől függően a különbség 290 és 2270 között lesz. Ha hozzátesszük, hogy jövő januárban az Australian Openen Novak 800 ponttal többet véd, világos, hogy a szerbnek Indian Wells és Miami előtt nem lesz komoly alkalma, hogy visszavegye az első helyet.

Érdekes lehet a 3. helyért folyó küzdelem is Roger Federer és Danil Medvegyev között, annál inkább mert Federer visszalépett a párizsi szerepléstől, és nincsenek már nagyon messze Dominic Thiem és Sztefanosz Cicipasz sem. Az orosz már az idén megelőzhetné a svájcit, míg az osztráknak és a görögnek ugyanerre csak jövőre akadhat esélye.

Az első 40-ben még három szerbiai teniszező nevét láthatjuk. Dušan Lajović 34., Györe László 38., Filip Krajinović pedig, aki mégsem kapott külön meghívót a párizsi teremtornára, a 39. helyet foglalja el. Kicsit visszaesett az 55. helyen Miomir Kecmanović, míg a legjobb magyar, Fucsovics Márton a 69. pozícióra esett.

A nőknél a mestertorna első napján győzelmet ünnepelt Ashleigh Barty az új pontokkal már szavatoltak a ranglista elő helyén zárja az esztendőt, a 2–5. helyért pedig Karolina Plišková, Naomi Oszaka, Simona Halep és Bianca Andreescu futnak versenyt. A poitiersi tornagyőzelmével Nina Stojanović hétfőn feltör a 83. helyre, ami pályafutása legjobbja lesz, és e héten a liudzsui 60 ezres tornán 2. kiemeltként szerepel, ami további haladást is eredményezhet.