2024. március 28., csütörtök
BIRKÓZÁS – U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST

Szebi érmet, Anna győzelmet szeretne

Két magyarkanizsai és egy zentai versenyző is fellép a tegnap kezdődött világversenyen

Tegnap a szabadfogás, 57, 65, 70, 79 és 97 kg-os súlycsoportjaival Budapesten megkezdődött az U23-as (19-től 23 évig) birkózó világbajnokság. Az eseményt a Horczy kert keleti oldalán fekvő Ludovika Arénában tartják meg, egy köpésre az FTC Groupama Arénájától, s az előző évek tapasztalata kapcsán biztosak lehetünk abban, hogy itt is kivételesen színvonalas versenyt láthatunk, hiszen számos olyan fiatal lép majd fel, akik a felnőtt vb-n már megszerezték az olimpiai kvótát (is).

Magyarkanizsa két vb-indulóval, Nagy Szebasztiánnal és Fábián Annával büszkélkedhet (a szerző felvétele)

Magyarkanizsa két vb-indulóval, Nagy Szebasztiánnal és Fábián Annával büszkélkedhet (a szerző felvétele)

A szerb küldöttség hagyományosan a kötöttfogású fiúkat küldi csatába, de újdonságként lány is lesz a csapatban, méghozzá a magyarkanizsai Fábián Anna, aki a közelmúltban a Balkán-bajnokságon ezüstérmes lett. Anna naponta kétszer edz a megmérettetésre, egészséges, s holnapi fellépése előtt csak a súlyát kellett még egy kicsit korrigálnia. Mivel még nagyon fiatalnak számít a korcsoportban (további három évig szerepelhet az U23-ban), illuzórikus lenne az 59 kg-os súlycsoportban csodát várni tőle, főleg azért nem, mert a 19 induló között máris számos olyan van, aki már kiharcolta a tokiói olimpián való indulást: „Jól érzem magam, s a számomra már az is nagy siker lenne, ha nyernék egy meccset...” – nyilatkozta Anna az indulás előtt.

Egykori klubtársa, Nagy Szebasztián, már sokkal vérmesebb reményekkel vág neki a vb-nek, hiszen márciusban Újvidéken Európa-bajnoki döntőt birkózott úgy, hogy előtte bolgár, fehérorosz és román versenyzőt győzött le, s csak a fináléban maradt alul az orosz Mirzoiannal szemben. „Nagyon jól sikerült a szabadkai felkészülés, két hétig az amerikai válogatottal edzhettünk. Véleményem szerint erősödtem tavasz óta, ezért nagyon bízom a parterre-helyzetből történő emelésben, számít majd a sorsolás is, de szerintem minden fejben dől el. Ha sikerül megfelelő módon hozzáállnom a vb-hez, itt is érmet várok” – mondta Szebi, aki szerdán utazik el a csapattal a magyar fővárosba. Milorad Dokmanac szövetségi kapitány is Szebasztiántól várja a legtöbbet, s még Kolompár Szebasztiánt, valamint Andrija Maletint emelte ki, akik szintén képesek lennének jobb eredményre: „A zentai Almási Bencét csak a legvégén szúrtuk be a csapatba, ahol már csak a 97 kg-os súlycsoportban volt neki hely, noha Bence ettől jóval könnyebb, 90 és 93 kg között mozog. Meglátjuk, mire megy az ellenfelekkel, meglátjuk, a Vasasban végzett edzés mire elég” – tette hozzá Dokmanac. A kötöttfogás műsora pénteken kezdődik az 55, 63, 77, 87 és 130 kg-os súlycsoporttal, szombaton a 60, 67, 72, 82, 97 kg-os következik.

A szerbiai válogatott, kötöttfogás: Kolompár Szebasztián (55 kg), Nagy Szebasztián (67 kg), Aleksa Erski (72 kg), Andrija Maletin (77 kg), Branko Kovačević (82 kg), Žarko Dickov (87 kg), Almási Bence (97 kg). Nők: Fábián Anna (59 kg).

A magyarok természetesen nagyobbat akarnak kaszálni hazai környezetben, s erre esélyük is van, hiszen kötöttfogásban újra egy kiváló nemzedék bontogatja szárnyait, köztük az Újvidéken 82 kg-ban bajnokká lett Lévai Zoltánnal (most 77 kg-ban indul), akinek az aranyérme mellett további két bronzot nyertek, a nőknél pedig Galambos Ramona (57 kg) állhatott fel a dobogó legtetejére. Ezúttal a szabadfogásra is figyelni kell a szemünk sarkából, mert a tartományi székvárosban a honosított Roman Asarin (65 kg) révén e fogásneben is jutott érem a magyaroknak, s azóta újabb két honosítás történt. Asarin egyébként tegnap többedmagával már el is kezdte a küzdelmeket: a selejtezőkben könnyen (12:2) nyert az argentin Destribats ellen, a nyolcaddöntő a török Közant már nehezebben (6:4), de legyőzte, a negyeddöntőben pedig a kirgíz Akmatalijev volt az ellenfele.

A magyar csapat, kötöttfogás: Rácz Richárd (55 kg), Kecskeméti Krisztián (60 kg), Torba Erik (63 kg), Balatoni Bence (67 kg), Kajtán Olivér (72 kg), Lévai Zoltán (77 kg), Lévai Tamás (82 kg), Papp Bertalan (87 kg), Szőke Alex (97 kg), Érsek Róbert (130 kg). Szabadfogás: Halidov Gamzatgadzsi (57 kg), Budai Kovács Marcell (61 kg), Asarin Roman (65 kg), Antal Dániel (70 kg), Kuramagomedov Murad (74 kg), Lukács Botond (79 kg), Szurovszki Patrik (86 kg), Tóth Bendegúz (92 kg), Végh Artúr (97 kg), Nagy Mihály (125 kg). Nők: Réczi Bianka (50 kg), Vilhelm Viktória (53 kg), Szél Anna (55 kg), Galambos Ramóna (57 kg), Bognár Erika (59 kg), Felhő Viktória (62 kg), Szabados Noémi (65 kg), Nagy Alexa (68 kg), Elekes Emese (72 kg), Nagy Bernadett (76 kg).