2024. április 25., csütörtök

Egy letűnt kor lenyomatai ügyvédi iratokon keresztül

A zentai Alkotóházban nagy érdeklődés övezte Várady Tibor jogtudós, író legújabb könyvének bemutatóját

A Mi történt Écskán? című, az újvidéki Forum Könyvkiadó gondozásában megjelent dokumentumregény, az előző két könyvéhez hasonlóan három generáció gazdag jogászi hagyatékából táplálkozva jeleníti meg a hatalom-, illetve impériumváltások hosszú sorában vergődő vajdasági falucska, Écska mindennapjait, s vele együtt a háromnyelvű pereskedések színes sorait. A kiadvány fókuszában az 1781-ben az örmény származású Lázár Lukács jószágkereskedő által megvásárolt 30 ezer holdas birtok körül lefolyt pereskedések állnak, amelyeknek eredeti bírósági dokumentumai elvesztek ugyan, viszont megmaradtak az ügyvédi okmányok, amely alapján felidézhetővé váltak a történések. A szerző nagyapja ügyvédi hagyatékának a felhasználásával írta meg legújabb könyvét. Az idén 80 éves Várady már korábban is foglalkozott irodalommal és jelentetett meg saját köteteket, és egyik alapítótagja és szerkesztője volt az újvidéki Új Symposion folyóiratnak.

Váradyval Zentán Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó igazgatója beszélgetett. Mint az esten elhangzott, a könyvben bemutatott legnagyobb per bizonyos tekintetben Écskát az akkori Európa térképére is rábiggyesztette. Az écskai birtok tulajdonosának, Harnoncourt grófnak a lánya, Mária Lujza ugyanis az udvarlójával elszökött a birtokról. Ekkor ő 20 éves, volt, viszont, az akkori törvények értelmében a szülők beleegyezése nélkül csak 24 évesen lehetett házasságot kötni, az apja viszont nem egyezett bele a frigybe és detektíveket küldött a szökevények után, amiről beszámoltak az akkori nyugat-európai napilapok is. A lány ezt követően állapotos lett, s ezért megegyeztek, hogy az apja beleegyezik a házasságba azzal, hogy a lány jócskán áron alul eladja neki a birtokát. Mária Lujza ekkor belátta, hogy ez mennyire előnytelen üzlet, s ezért ügyvédként bevonta a szerző nagyapját, hogy érje el a szerződés megsemmisítését. Várady szerint ez a kulcsfontosságú bírósági eljárás akkoriban Délvidék legnagyobb pere volt. A könyvben e mellett sokkal kisebb perek is szerepelnek, amelyek közül a szerző

Kunics József nevű uradalmi halász esetét említette meg többek között, akit 1911-ben 4 és fél kiló hal elsikkasztásáért vádoltak meg. Ő ugyanis azért sikkasztott halat, hogy belépőjegyet vehessen az akkoriban megnyílt nagybecskereki moziba, hogy ezzel is lenyűgözze szerelmét.

A könyvet a történetek mellett számos korabeli perirat, bírósági ítélet másolata is gazdagítja illusztrációként.