2024. március 29., péntek

Sokszor keltették már halálhírét

Ezúttal lehet, hogy tényleg megölték Abu Bakr al-Bagdadi IÁ-vezért

Az utóbbi években többször keltették már halálhírét Abu Bakr al-Bagdadinak, az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet vezérének, ám hitelt érdemlően eddig senki sem tudta ezt bizonyítani. Ezúttal úgy tűnik, igaz a hír. Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke jelentette be, hogy amerikai kommandósok vasárnap Szíriában végeztek a hírhedt iszlamista terroristával (akinek valódi neve Ibrahim Avad al-Badri) és több társával. (Al-Bagdadi holttestét állítólag már a helyszínen azonosították az amerikaiak a hírszerzésük birtokában lévő DNS-minták alapján.)

Ennek ellenére nem mindenki hisz Trumpnak, jóllehet ilyen magas szintű megerősítés még sosem hangzott el Washingtonban. A kétkedők továbbra is hajlamosak inkább azt hinni, hogy a 48 éves al-Bagdadi él, vagyis ezúttal is megúszta az ellene indított (amerikai) fegyveres akciót, miként a múltban többször is.

Két fiú ácsorog romokban álló otthonuk előtt az Idlíb-körzetbeli Barisában, közel ahhoz a helyhez, ahol az amerikai kommandósok állítólag lecsaptak Abu Bakr al-Bagdadira (Fotó: AP via Beta)

Két fiú ácsorog romokban álló otthonuk előtt az Idlíb-körzetbeli Barisában, közel ahhoz a helyhez, ahol az amerikai kommandósok állítólag lecsaptak Abu Bakr al-Bagdadira (Fotó: AP via Beta)

Moszkva sincs meggyőződve a dzsihadisták vezetőjének megöléséről. Pedig az oroszok sem bánnák, ha al-Bagdadi már nem lenne az élők sorában. Korábban ők is megpróbálták már likvidálni.

Orosz harci gépek 2017. május 28-án a szíriai Rakka közelében csaptak le egy harcállásra, ahol az IÁ vezetői tanácskoztak. Akkor a védelmi minisztériumuk arról számolt be, hogy a támadásban meghalt a láthatatlan sejknek is nevezett al-Bagdadi és további csaknem 330 iszlamista szélsőséges. (Washington megkérdőjelezte az állítást.)

Néhány hónappal korábban (januárban) pedig olyan hírek kaptak szárnyra, hogy az IÁ-vezér súlyosan megsebesült egy észak-iraki légicsapásban.

Az év derekán, 2017. június elején pedig már arról számolt be a szíriai állami televízió, hogy légicsapásban vesztette életét. A híradás szerint al-Bagdadi a kormányerők által ostromlott szíriai Rakkában halt meg.

Július elején már a londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) jelentette biztos forrásokra hivatkozva, hogy al-Bagdadi a koalíciós erők kelet-szíriai – Deir-ez-Zór közelében végrehajtott – támadásakor vesztette életét. A szervezet információját hiteles források nem erősítették meg.

A világ legkeresettebb terroristájának számító al-Bagdadi haláláról korábban (2017 előtt) is jelentek meg utólag meg nem erősített értesülések.

Ezek egyike szerint az iraki légierő 2015 októberében Anbár tartományban csapást mért az IÁ autókonvojára, amelyben al-Bagdadi is utazott. Azonnal felröppent a hír, hogy nem élte túl a rajtaütést. Idővel azonban kiderült, hogy a terroristavezér megúszta a támadást. Szintén 2015-ben amerikai harci gépek csaptak le rá. A rejtekhelyét ért támadást követően többen azt állították, hogy meghalt. Ez sem bizonyult igaznak, ámbár valószínű, hogy súlyosan megsebesült.

Egy évvel korábban, 2014 novemberében felfegyverzett autókból álló konvojt lőtt szét az amerikai légierő Irakban. Az akció után azt beszélték, hogy életét vesztette al-Bagdadi, a Szíria és Irak jó részét akkor még ellenőrzése alatt tartó IÁ szunnita terrormozgalom vezetője is, aki abban az évben önkényesen kalifává minősítette magát, miután a fegyveresei által uralt hatalmas kiterjedésű területet kalifátussá minősítette át.

Washington azóta a legveszélyesebb amerikai ellenségek egyikeként kezelte, és igyekezett titkos akciókban levadászni. A gyűlöletbeszédeiről is ismert terroristafőnök fejére 2016-ban csaknem 25 millió dolláros vérdíjat tűzött ki.