2024. március 28., csütörtök
BREXIT

Tovább húzódik a szerencsétlenkedés

Az EU jóváhagyta, London elfogadta az újabb halasztást
A brit parlament előtt tegnap is sokan sokféle zászlóval vonulgattak (Fotó: AP/Beta)

A brit parlament előtt tegnap is sokan sokféle zászlóval vonulgattak (Fotó: AP/Beta)

Az Európai Unió 27 tagállama tegnap jóváhagyta a Brexittel kapcsolatos brit halasztási kérelmet. A döntést bejelentendő Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke közölte: 2020. január 31-éig elhalasztják az Egyesült Királyság kiválását az Európai Unióból. A brit kormány tegnap este értesítette Tuskot, hogy elfogadta a Brexit halasztásáról hozott uniós döntést, így biztossá vált, hogy az Egyesült Királyság csütörtökön, a Brexit eddigi határnapján nem lép ki az EU-ból.

Az ún, rugalmas halasztás azt jelenti, hogy ha esetleg korábban sikerül a brit kiválás feltételrendszerét rögzítő új szerződés ratifikálása, akkor a szigetország tagsága akár november 30-án vagy december 31-én is megszűnhet(ne).

Az uniós halasztás úgy kaphatott zöld fényt, hogy Emmanuel Macron francia elnök a Boris Johnson brit kormányfővel folytatott telefonbeszélgetését követően jelezte, országa nem torpedózza meg a döntést. Franciaország ezt megelőzően rövidebb halasztást tartott csak elfogadhatónak.

A további fejleményket illetően sok múlik azon, hogy a brit parlament miként szavaz az előrehozott parlamenti választás kiírását célzó indítványról. Erről a képviselőknek a tegnap esti ülésen kellett voksolniuk, lapzártáig azonban ez nem történt meg.