2024. április 25., csütörtök

Jól jött az eső, de kevés

A szárazság leginkább az olajrepcét károsította meg, de lassult a korán elvetett búza és árpa fejlődése is
Kifejezett a talaj vízhiánya, így a veteménynek legalább négyzetméterenkénti 10 liter csapadékra lenne szüksége (Gergely Árpád felvétele/Archív)

Kifejezett a talaj vízhiánya, így a veteménynek legalább négyzetméterenkénti 10 liter csapadékra lenne szüksége (Gergely Árpád felvétele/Archív)

Egyre szárazabb a talaj, az őszi vetések napról napra jobban szenvednek, várják az esőt. A helyzet az előző évihez hasonlít, amikor még rosszabb volt mint most, és a csapadék is csak november második felében érkezett meg. Tegnap ugyan megjött a várva várt eső, de a lehullott mennyiség nem elegendő ahhoz, hogy akárcsak részben is pótolja a talajban uralkodó vízhiányt.

– A szárazság több mint egy hónapja tart. Legjobban az olajrepcét károsította a szárazság és az átlagosnál magasabb hőmérséklet, megjelentek a kártevők, aminek következtében sok helyen gyérült a vetés. A csapadékhiány miatt ugyancsak lassult a korán elvetett búza és árpa fejlődése. Ez különösen az árpánál jelenthet veszélyt, mert a növények nem erősödhetnek meg a hideg idő beálltáig, ami miatt fagykárok jelentkezhetnek. A búzánál a sűrűbb állományokban levéltetvek jelentek meg – nyilatkozott lapunknak Bognár Pásztor Hajnalka, a Szabadkai Mezőgazdasági Szakszolgálat növényvédelmi szakmérnöke, aki azt is elmondta, hogy a talajban hatalmas a vízhiány. Elsősegélyként a növényeknek most azonnal legalább 10 liter csapadékra volna szükségük négyzetméterenként, ez (lenne) a minimumok minimuma. A kilátások azonban olyanok, hogy egyelőre, azaz legalább még egy hétig nem érkeznek kiadós esők térségünk fölé, a mostani átmeneti hidegfront után a hétvégén és a következő hét elején újabb felmelegedést „jósolnak” a meteorológusok, hallottuk beszélgetőtársunktól.