2024. április 25., csütörtök

Digitalizáció nélkül mit sem ér

Az okosabb és hatékonyabb energiafelhasználás felé kell haladnia Szerbiának is – Képes lesz-e az ország sikerrel venni a digitalizáció kihívásait a zöld energia kihasználása érdekében?

Szerbiának sikerült elérnie azt, hogy a régió vezető állama legyen a megújuló energiaforrások kihasználása terén, a köztársasági és a tartományi adminisztráció is számos lépést tett annak érdekében, hogy a korábbi rossz helyzeten látványos javulás történjen – hangzott el ma Újvidéken a tiszta és megújuló energiaforrások 13. nemzetközi konferenciáján. A Master Központban megtartott tanácskozás címe: Szerbia energetikai és digitális perspektívája. A konferencia szervezője a düsseldorfi Európai Ügyek Intézete (INEA), valamint az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Kara. A szakmai tanácskozást a tartományi kormány és a parlament is védnöksége alá fogadta.

Pásztor szerint a digitalizáció előfeltétele a felelősségteljesebb energiafelhasználásnak (Fotó: Ótos András)

Pásztor szerint a digitalizáció előfeltétele a felelősségteljesebb energiafelhasználásnak (Fotó: Ótos András)

Beszédében Aleksandar Antić bányászati és energiaügyi miniszter elmondta, olyan eredményes lépéseket tett az ország az elmúlt időszakban, hogy büszkén jelenthetjük ki: 2018-ban és 2019-ben Szerbia a régió első számú államának számít a tiszta energia kiaknázása terén, a szélerőműveknek köszönhetően 400 megawatt teljesítményű, a többi forrásnak köszönhetően (biomassza, szoláris panelek, vízenergia) pedig további 100 megawatt teljesítményű termelést mondhatunk magunkénak. Antić azon meggyőződésének adott hangot, hogy 2020-ra az állam eléri azt a célt, hogy az energia 27 százaléka megújuló forrásból származzon.

Beszámolt a Török Áramlat Szerbiával kapcsolatos előrelépéseiről is. Mint mondta, biztosíthat mindenkit afelől, hogy az év végéig elkészül az orosz gáz Európába juttatásának alternatív útvonalát jelentő áramlat szerbiai szakasza, december 20-a körül átadják a hazai vezetékeket, amelyek a bolgár–szerb határtól a magyar–szerb határig haladnak, s amint Bulgária is elkészül a munka rá eső részével, 2020-ban elindulhat a gázszállítás hazánkon keresztül Magyarország, majd tovább Közép- és Nyugat-Európa irányába. Beszédét követően Antićot a szervezők a Top Energy elnevezésű kitüntetéssel díjazták a megújuló energiaforrások felhasználása érdekében tett erőfeszítéseinek elismeréseként.

Az energetika, az energiafelhasználással kapcsolatos kérdések olyan témát jelentenek, amely köré politikai meggyőződésre való tekintet nélkül fel tud sorakozni mindenki a tudomány, a politikum területéről, jelentette ki Pásztor István, a tartományi parlament elnöke. Úgy ítélte meg, hogy a szóban forgó fórum, mely már 13 éve létezik, számos, az energiafelhasználás terén jelentős tudással és szakértelemmel rendelkező egyént kapcsolt be a közös munkába, de jelen vannak a különféle intézmények, tartományi és állami szervek és vállalatok is, lényegében minden olyan egyén vagy intézmény, amelyik érdekelt az energetika, energiahatékonyság, a megújuló energiaforrások témakörében. A fórumnak sikerült megteremtenie tehát egy komoly hálózatot, amelyben mindenki azon ügyködik, hogy az energia felhasználása tekintetében egy felelősségteljesebb jövőt teremtsünk saját magunk érdekében. Pásztor arra a vajdasági képviselőházi gazdaságfejlesztési tervre is emlékeztette a résztvevőket, amelyet még 2003-ban fogadott el a ház, de melyben már akkor is egy fontos pontot jelentett a megújuló energiaforrások előnyben részesítése. A digitalizációról szólva kiemelte: elképzelhetetlennek számít az energetikai kérdések kezelése és a tiszta energia kihasználása a digitalizáció folyamata nélkül manapság, annak kapcsán pedig, hogy Szerbia eléggé felkészült államnak számít-e ezen a téren, eltérő álláspontok léteznek, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy képességekkel, lehetőségekkel igenis rendelkezünk, mutatott rá a parlament vezetője. Pásztor aláhúzta, hogy a hivatalos adatok szerint a hazai IT-szektor mintegy egymilliárd euró értékben valósít meg exportot évente, s meggyőződésének adott hangot, hogy ez az adat magáért beszél, s bizonyítékul szolgálhat az említett képességek meglétére. „Ha képesek vagyunk arra, hogy másoknak ilyen szolgáltatásokat nyújtsunk, akkor képesek vagyunk arra is, hogy saját érdekünkben használjuk fel a rendelkezésünkre álló tudást az IT területén”, értékelte beszédében Pásztor.

A konferencia elnöklője szerint a megújuló energiaforrások nemzetközi konferenciája 13 éves tapasztalatával a régió legfontosabb ilyen jellegű találkozójának számít. Tihomir Simić szerint a fórum fő feladata a megbeszélések során a szakértők bevonásával az, hogy meghatározza az utat, amelyen Szerbiának az energetika okosabb és hatékonyabb energiafelhasználás felé kell haladnia.

Nenad Grbić tartományi energetikai titkár szintén kitüntetésben részesült, de díjazták újításai miatt az Újvidéki Távfűtő Műveket, valamint az antalfalvi szélerőműpark projektumáért a New Energy Solutions vállalatot is.