2024. március 29., péntek

Eldőlt: 5,4 százalékkal növelik a nyugdíjat

Az egészségügyi nővérek fizetése emelkedik a legnagyobb arányban

Noha a legrangosabb állami tisztségviselők nyár óta hétről hétre az 5 százalék körüli nyugdíjemelést emlegetik, eddig nem lehetett tudni, hogy végül is egészen pontosan milyen arányban növekedhet az idősek járandósága. Hétfőn este a pénzügyminiszter azt közölte: a legújabb értesülése szerint január 1-jétől 5,4 százalékos lesz a kiigazítás.

Beograd, 12.04.2019. - Medjunarodna konferencija "Agenda unapredjenja zastite konkurencije" odrzana je danas u Nlubu poslanika u Beogradu. Na fotografiji govori ministar finansija Sinisa Mali. (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

Azon kívül, hogy elmondta: a kormány szombaton, november 2-án tárgyalja a jövő évi költségvetés tervezetét, lényegében ez volt az egyedüli újdonság, amit az O2 Televízió nézői hallhattak Siniša Malitól.

A Stav című műsor vendégeként ismételten elmondta: november 4-én vagy 5-én utalják át a nyugdíjasoknak az 5000 dináros egyszeri segélyt (amit szintén számtalanszor bejelentettek, mintha legalább egy 13. nyugdíjat osztanának).

Mint ismeretes, a nyugdíjak rendszeres kiigazítása ezentúl a svájci képlet szerint történik, tehát egyforma arányban függ az átlagbér és az infláció alakulásától.

„A közszférában a novemberi bérek 8–15 százalékkal emelkednek, tehát a megemelt összeg kifizetésére decemberben lehet számítani. Az egészségügyi nővérek fizetése emelkedik a legnagyobb arányban, 15 százalékkal. Az orvosok 10, az államigazgatásban alkalmazottak pedig 8 százalékkal nagyobb fizetésre számíthatnak – közölte Mali. Reményei szerint a gazdasági növekedés az idén 3,5, de akár 3,6 vagy 3,7 százalékos is lehet.

„A növekedési arányra elsősorban külső tényezők hatottak, például a gazdaság lelassulása legnagyobb kereskedelmi partnereinknél, Németországban és Olaszországban, másodsorban pedig a megnövekedett hazai, főképpen építőipari beruházások. Utóbbiak hatására 3,5 százalékos növekedést jegyezhetünk, a jövő évi célunk pedig 4 százalék. Az év első 7 hónapjában a külföldiek itteni közvetlen beruházásainak értéke 43 százalékkal volt nagyobb, mint tavaly ebben az időszakban. Szerbia előbbre lépett a Világbank Doing Business listáján, és most a 44. helyet foglalja el, az építési engedélyek kiadásának gyorsasága szerint például az első 10 ország között van. Amikor egy beruházó arról dönt, hogy hol fektesse be pénzét, azt figyeli, mely országok vannak a versenyképességi rangsor élén, melyek biztonságosak a beruházás szempontjából. Ezért fontos nekünk haladni ezeken az listákon” – magyarázta Mali. Jelezte, hogy 2020-ra fejlesztési jellegű költségvetést terveztek, jövőre a nagyberuházások abszolút előnyt élveznek, és jelentős infrastrukturális beruházásokra lehet számítani.

„A pénzügyi konszolidáció érdekében tett bátor takarékossági intézkedések eredményeképpen az első 8 hónapban 46,6 milliárd dinár költségvetési többletet mutattunk ki, rendeztük a közpénzügyeket, a közadósság teljesen stabil” – összegezett a miniszter.