2024. április 19., péntek

A tárogatómuzsika ünnepe

Szól a tárogató a Délvidéken is címmel tartottak zenei estet a hétvégén Zentán

A tárogatómuzsika jeles vajdasági és magyarországi képviselői szórakoztatták a zenekedvelő közönséget szombaton este a zentai Művelődési Házban, ahol Szól a tárogató a Délvidéken is címmel tartottak igen különleges hangulatú zenei rendezvényt Baráth László nyugalmazott zenetanár szervezésében.

Baráth László és vendégei a zentai Művelődési Ház színpadán (Gergely József felvétele)

Baráth László és vendégei a zentai Művelődési Ház színpadán (Gergely József felvétele)

Az est kezdetén Perpauer Attila, a zentai községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja köszöntötte az egybegyűlteket, akik között jelen volt mások mellett Baráth Gábor, a Magyar Nemzeti Tanács Oktatási Bizottságának elnöke, Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, valamint a községi tanács, a községi képviselő-testület, illetve a községbeli intézmények és szervezetek több képviselője is.

– „Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza…” Kodály Zoltán idézete alapján a zene éltet, a zene több a hangoknál, érzelmeket, történéseket közvetít bennünk, köztünk és mindeközben közösséget is alkot. A zene éltető erő, mert ahol megszólal, elfeledkezünk a napi gondokról, egymásra nevetünk és közösségben gondolkodunk. Szól a tárogató a Délvidéken is, igen, itt is szól, mert szólnia kell! Olyan emberek szólaltatják meg, akik fontosnak tartják, hogy ez az ősi hangszer itt, Zentán is megszólaljon – fogalmazott Perpauer Attila, aki saját maga és Zenta község önkormányzata nevében gratulált a szervezőknek a kezdeményezéshez, amely által – ahogyan fogalmazott – egyedülálló élményekkel ajándékozták meg a zentaiakat.

A köszöntő után a zenei est megálmodója, Baráth László nyugalmazott zenetanár, valamint vajdasági és magyarországi vendégei, Borsós István, Farkas Béla, Kéki Zoltán, Strausz János, Somodi Imre és Varga Attila előadásában a Rákóczi-emlékév alkalmából Rákóczi-dalokból készült összeállítást hallhatott a közönség, majd miután az egybegyűltek megismerkedtek a tárogató történetével, illetve múltjának és jelenének legmeghatározóbb momentumaival, Varga Attila szlavóniai népdalokat, Somodi Imre a Magyarország köröskörül füstölög, Kéki Zoltán a Kimegyek a doberdói harctérre, Somodi Imre a Don-kanyarban áll egy szomorú fűzfa, Farkas Béla az El kell menni katonának, Baráth László pedig a Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország című dalt adta elő.

A rendezvény folytatásában a kecskeméti Gregus Tárogató Kvartett tagjai, Andrási László, Csuvás Gábor, Szabó Sándor és Tóth Eszter különleges összeállítással ajándékozták meg az egybegyűlteket, amelyben hívogató, szerenád, régi magyar tánc, verbunkos nóta, magyar dal, valamint sárközi karikázó is szerepelt, majd az est zárásaként a fellépők és a közönség soraiban helyet foglalók közösen elénekelték a Himnuszt, ezzel koronázva meg az igen emelkedett hangulatú rendezvény élményét minden jelenlévő számára.

A Szól a tárogató a Délvidéken is címmel életre hívott zenei est a Magyar Nemzeti Tanács, Zenta község önkormányzata, valamint a zentai Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ támogatásával valósult meg.

Nyitókép: Baráth László és vendégei a zentai Művelődési Ház színpadán (Gergely József felvétele)